Uppsala universitet, Statsvetenskapliga institutionen

Vill du arbeta med forskning om hur allmänhetens inställning till klimatpolitiken påverkas av välfärdssatsningar, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som postdoktor på Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

Statsvetenskapliga institutionen har bedrivit utbildning och forskning i 400 år. Institutionen utgör idag en av de ledande statsvetenskapliga institutionerna i Norden. Den har ca 100 anställda lärare, forskare, doktorander och administrativ personal. Verksamheterna utgörs huvudsakligen av undervisning på grund- och avancerad nivå samt inom forskarutbildningen inom statsvetenskap och utvecklingsstudier. Därtill bedrivs det en omfattande forskning på nationell och internationell nivå vid institutionen.

Mer information om Statsvetenskapliga institutionen finns på vår webbplats: www.statsvet.uu.se

Arbetsuppgifter  

Vi söker en postdoktor vars huvudsakliga arbetsuppgift (80%) är att bedriva forskning inom det länderkomparativa projektet “Do welfare systems shape public support for climate action? A cross-country experimental assessment”, finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse. Projektet ska undersöka om och hur välfärdssatsningar påverkar allmänhetens inställning till koldioxidskatter i några av världens största utsläpparnationer, huvudsakligen utanför Europa. Forskningen ligger därmed i skärningspunkten mellan ämnesområdena välfärdspolitik och klimatpolitik. En kort projektbeskrivning finns att läsa här.

I arbetsuppgifterna ingår att tillsammans med forskargruppen arbeta med teori och begreppsutveckling för länderkomparativa analyser av samspelet mellan klimat- och välfärdspolitik i länder utanför Europa. En huvudsaklig arbetsuppgift är att såväl utveckla nya policyindikatorer, som att samla in och analysera data från de olika länderkontexter som projektet beforskar. Utöver detta ingår att tillsammans med forskargruppen designa och genomföra länderjämförande enkätexperiment, samt skriva vetenskapliga artiklar. Postdoktorn kommer ingå i en forskargrupp som leds av professor Joakim Palme och förväntas delta i gruppens aktiviteter, t.ex. forskningsseminarier och konferenser. Undervisning (max 20% av heltid) ingår i normalfallet arbetsuppgifterna. 

Kvalifikationskrav

Doktorsexamen i statsvetenskap, eller annat ämne som arbetsgivaren bedömer vara relevant för anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter.  Examenskravet ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Ett krav för tjänsten är mycket goda kunskaper inom kvantitativ forskning och datainsamling, samt erfarenhet av kvantitativa statistikprogram (STATA, R eller motsvarande). Empirisk forskning om välfärdspolitik och/eller klimatpolitik eller närliggande områden med fokus på länder utanför Europa, är starkt meriterande. Tidigare erfarenhet av att utforma enkäter och/eller enkätexperiment är meriterande. Dessa kunskaper ska kunna demonstreras genom erfarenhet från utbildning, avhandlingsarbete, undervisning eller vetenskapliga publikationer. Mycket god kunskap i engelska i tal och skrift är ett krav. I anställningen ingår viss undervisning och handledning av uppsatser. Tidigare undervisningserfarenhet i statskunskap är därför meriterande. I övrigt värderas personliga egenskaper högt vid tillsättningen av tjänsten. Vi söker en person som är strukturerad, engagerad, flexibel och har en förmåga att arbeta såväl självständigt som med andra.

Om anställningen

Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 september 2024 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Joakim Palme, joakim.palme@statsvet.uu.se eller Docent Moa Mårtensson, moa.martensson@statsvet.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 17 maj 2024, UFV-PA 2024/1346.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1346
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-04-26
Sista ansökningsdag 2024-05-17

Tillbaka till lediga jobb