Uppsala universitet, Institutionen för organismbiologi

Postdoktor inom mikroalgers cell- och molekylärbiologi

Institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet utforskar evolution, systematik, utveckling och funktion på organismnivå.

På programmet för fysiologi och miljötoxikologi använder vi molekylära verktyg och experimentella modeller för att undersöka hur cellulära och molekylära mekanismer påverkar fysiologin och utvecklingen av hela organismen hos djur, mänskliga celler, mikrober och fotosyntetiska organismer.

I denna inspirerande miljö undersöker Petroutsos laboratorium de molekylära mekanismer som är involverade i gröna mikroalgers avkänning och respons på förändringar i ljus och CO2-tillgänglighet, och i regleringen av fotosyntetisk CO2-fångst och partitionering. Vi bedriver grundforskning i syfte att uppnå en systemsyn på fotosyntetisk dynamik i mikroalger, men också med tanke på tillämpningar inom grön bioteknik. Mer information finns på vår webbplats.


Arbetsuppgifter
Vi erbjuder tre postdok-tjänster för att bedriva forskning på den gröna mikroalgen Chlamydomonas reinhardtii med målet att:

(i) Utforska CO2:s roll i en nyligen upptäckt signalväg som styr ljusresponsivt genuttryck i fullständig frånvaro av ljus (finansierat av Vetenskapsrådet).
(ii) Förbättra fototrofisk tillväxt genom att använda metabolisk teknik för att modifiera transkriptionsfaktorer (finansierat av Novo Nordisk Foundation).
(iii) Förändring av ljussignalvägar för att generera cellfabriker för mikroalger som samproducerar stärkelse och väte (finansierat av Horizon Europe).

Utöver forskning ingår även viss handledning av doktorander, masterstudenter och projektstudenter samt kommunikation av forskningsresultat genom vetenskapliga artiklar i väletablerade vetenskapliga tidskrifter och presentationer vid internationella konferenser.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i biologi/kemi eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i biologi/kemi. Examen  ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Vi söker dynamiska, självmotiverade, teamorienterade postdoktorala forskare med entusiasm för lärande och engagemang för vetenskaplig integritet. Dokumenterad kunskap och erfarenhet av mikroalgodling och fysiologi, modern molekylärbiologi och biokemiska verktyg, inklusive protein- och genuttrycksanalyser genom immunoblotting och RT-qPCR, genetisk transformation och genotypning är ett krav. Utmärkt vetenskaplig skrivförmåga på engelska och utmärkt muntlig och skriftlig kommunikation på engelska är också ett krav för anställningen.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tidigare erfarenhet av syntetisk biologi är mycket meriterande.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-08-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dimitris Petroutsos, +46 18-471 4783, Dimitris.petroutsos@ebc.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 10 maj 2024, UFV-PA  2024/1312.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1312
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-04-18
Sista ansökningsdag 2024-05-10
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb