Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G/6G kommunikation, maskininlärning och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 160 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Vill du vara med och forma framtiden? Drivs du av tanken på att skapa en hållbar och säker infrastruktur? Då har vi den perfekta möjligheten för dig!

Forskningsprojekt
Dagens samhälle är helt beroende av en välfungerande infrastruktur som elektriska distributionsnät, kommunikationsnät eller transportinfrastruktur. Det är därför ytterst viktigt att sådan samhällskritisk infrastruktur inte blir föremål för sabotage där angreppsytorna kan vara både fysiska eller – i samband med digitalisering av infrastrukturen – digitala. I detta projekt driver vi fram användningen av IoT (internet of things)-baserade lösningar för att motverka sabotage och digital intrång i samhällskritisk infrastruktur.

Vid institutionen för Elektroteknik hittar du en trevlig och internationell arbetsmiljö med en mängd spännande projekt. Vi samarbetar med svenska företag - offentliga och privata - och intressenter inom de olika forskningsområdena. Vi ser fram emot din ansökan!

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att genomföra grundläggande forskning kring säkerhet inom samhällskritisk infrastruktur med hjälp av IoT-baserade lösningar och, till exempel, distribuerad maskininlärningsmetoder. Arbetsuppgifterna inkluderar både design, implementering och analys av lösningar samt publikation av forskningsresultaten på konferenser och i tidskrifter. Det kan även ingå medverkan i undervisning (max. 20 %) samt medverkan inom uppbyggnad av ett labb för demonstration av cybersäkerhet.

Kvalifikationskrav

  • Doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom elektroteknik, teknisk fysik, eller informationsteknologi. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.
  • Erfarenhet inom minst ett av följande områden eller relaterade områden: Sensornätverk och IoT, distribuerad maskininlärning, (cyber)säkerhet inom samhällskritisk infrastruktur och detektering av anomalier, eller säkerhet inom smart grid.
  • Erfarenhet inom programmering.
  • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift.
  • Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper som god samarbets- och kommunkationsförmåga med andra forskare och forskningsgruppen. Du bör vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Meriterande

  • Kunskaper i Svenska 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala 

Upplysningar om anställningen lämnas av:
Universitetslektor Roland Hostettler, e-mail: roland.hostettler@angstrom.uu.se, tel.: 018-471 3265, Professor Thiemo Voigt, e-mail:  thiemo.voigt@angstrom.uu.se, tel.: 070-633 0940,
Professor Göran Ericsson, e-mail: goran.n.ericsson@uu.se, tel.: 018-471 5822

Välkommen med din ansökan senast den 30 april, 2024, UFV-PA 2024/1031.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1031
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-03-25
Sista ansökningsdag 2024-04-30
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb