Uppsala universitet, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Institutionen för freds- och konfliktforskning

Forskare

Institutionen för freds- och konfliktforskning grundades 1971 med syftet att bedriva forskning och erbjuda utbildning inom området fred- och konfliktstudier. Institutionen är idag en ung, dynamisk och internationell arbetsplats med ca 90 medarbetare och ca 300-400 studenter från hela världen. Kurser erbjuds inom kandidat- och masterprogram och vi har ett doktorandprogram. Mer om institutionens verksamhet finns på www.pcr.uu.se.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Vi söker en forskare till projektet Societies at risk: The Impact of armed conflict on human development, som startade i januari 2022 med finansiering av Riksbankens Jubileumsfond och löper fram till slutet av 2027 (pcr.uu.se/research/sar/).

Detta tvärvetenskapliga program samlar forskare från ekonomi, epidemiologi, statsvetenskap och konfliktforskning för att studera effekterna av väpnad konflikt på ett mer detaljerat och integrerat sätt än tidigare. Programmet utgår från ett riskanalysperspektiv och betraktar de förväntade effekterna som en funktion av risk, exponering och sårbarhet. Det kommer att beakta effekter på både makro- och mikronivå på ekonomi, hälsa, vattensäkerhet, politiska institutioner, mänskliga rättigheter, migration, och jämställdhet. Risk kommer att modelleras i ett ’early warning’-system som en expandering av det väletablerade ViEWS-systemet (pcr.uu.se/research/views), för att kunna varsko observatörer om särskilt skadliga effekter av politiskt våld.

Arbetsuppgifter  
Projektet är strukturerat i så kallade ”cross-cutting” (CC) aktiviteter som binder samman de olika insatserna och en uppsättning resultatspecifika ”work-packages” (WP). Forskaren kommer att bedriva egen högkvalitativ forskning inom de ämnen som omfattas av Societies at risk, med primärt fokus på WP4 (ekonomiska konsekvenser), samt på CC1 (gemensam konsekvensanalys), CC4 (early warning-system), WP1 (hälsoeffekter),  och/eller WP6 (påverkan på politiska institutioner) (pcr.uu.se/research/sar/the-research/programme-plan/). Vi förväntar oss att forskaren använder programdata och resurser i sin forskning, arbetar inom forskningsprogrammets huvuddefinitioner, och bidrar aktivt till att utöka programmet i linje med sina egna forskningsintressen. Bidrag kan vara i termer av metodik och modellering och datainsamling, samt teoridriven expansion och/eller anpassning baserat på konfliktspecifik domänkunskap. Samförfattade publikationer med andra teammedlemmar uppmuntras starkt. Spridning genom internationella referentgranskade artiklar och presentationer vid internationella konferenser förväntas. Tjänsterna kan innefatta viss undervisning inom grund- och forskarutbildning.

Forskaren kommer också att bidra till ledningsuppgifter som att övervaka datainsamling, programmeringsfunktioner i systemet, bidra till programmets kodbas och underhåll samt presentationer av det övergripande projektet i forskningsrapporter, workshops och på projektets webbsida.

Kvalifikationskrav
För att kvalificera sig för en anställning som forskare måste du ha en doktorsexamen eller en utländsk examen motsvarande en doktorsexamen i ekonomi med bred erfarenhet av konfliktforskning. 

Du måste också ha utmärkta kunskaper i kvantitativ metod och maskininlärning, lång erfarenhet av programmeringsspråk som används vid maskininlärning och utmärkta kunskaper i engelska (läsa, skriva). Det mesta av programkoden är skriven i Python 3.X, och forskaren måste bidra till denna kodbas.

Vi kräver förmåga att arbeta fokuserat och strukturerat inom givna tidsramar, både individuellt och i team, samt att kunna samarbeta i en tvärvetenskaplig miljö med kollegor både inom och utanför institutionen. Vid bedömning av ansökningar kommer särskild vikt att läggas vid sökandes dokumenterade erfarenhet av att publicera vetenskapliga arbeten i högkvalitativa tidskrifter och hålla presentationer vid vetenskapliga möten.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av datainsamling, projektledning och programmering är meriterande. Erfarenhet av andra programvaror och programmeringsspråk (R, SQL) är meriterande. Förmågan att presentera och kommunicera resultat till icke-akademiska publiker (intressenter, beslutsfattare) utvärderas också positivt.

Ansökningsförfarande
Ansökan skall med fördel skrivas på engelska och ska innehålla följande dokument; 

  • Personligt brev med en kort beskrivning av dig själv, dina forskningsintressen och varför du är lämplig för tjänsten (max 2 sidor)
  • Curriculum vitae (max 2 sidor)
  • Publikationslista
  • Kopior av tre publikationer av särskild relevans Kopior av doktorsexamen, dina kursbetyg och andra relevanta meriter. Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumenten inte har utfärdats på något av dessa språk
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner (e-postadress och telefonnummer). 

Om anställningen 
Anställningen är: tidsbegränsad i 12 månader . Omfattningen är: heltid/100%. Tillträde: 1 juli 2023, enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Håvard Hegre, havard.hegre@pcr.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 22 juni 2023, 2023/2349.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2024-06-30
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-07-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer 2023/2349
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-06-02
Sista ansökningsdag 2023-06-22

Tillbaka till lediga jobb