Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Institutionen har i dag ca 300 anställda varav 120 lärare och 110 doktorander. Drygt 4000 studenter läser en eller flera kurser vid institutionen varje år och ett 30-tal forskargrupper är kopplade hit. Mer information om oss hittar du på institutionen för informationsteknologis webbplats.              

Denna anställning är en av fyra postdoktorer inom en lika villkorssatsning vid institutionen för informationsteknologi. 

Anställningen är placerad vid avdelningen för visuell information och interaktion vid institutionen för informationsteknologi, laboratoriet för social robotik.

Laboratoriet för social robotik vid Uppsala universitet har som mål att designa och utveckla robotar som lär sig att interagera med människor och därigenom skapa fördelar för både individer och samhället i stort, till exempel inom sådana områden som utbildning, e-lärande och hjälpmedel vid funktionsnedsättning.

Labbets fokus ligger på naturlig interaktion med sociala artefakter som robotar och förkroppsligade virtuella agenter. Området handlar om att föra samman tvärvetenskaplig expertis för att adressera nya utmaningar inom området social robotik. Det senaste inom robotteknik används, till exempel Pepper-, Nao- och Furhatplattformarna.

Postdoktorprojektet kommer handledas av Ginevra Castellano och Didem Gürdür Broo.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter  
Postdoktortjänsten är en del av ”Gender fairness and gender-sensitive design in social robots and autonomous agents”-projektet finansierat av institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet och kommer att fokusera på att utveckla och utvärdera metoder för algoritmisk rättvisa och genuskänslig design för att motverka genusmässiga fördomar i sociala robotar och autonoma system. Utöver dessa forskningsuppgifter kommer tjänsten även att innebära undervisningsuppgifter (inom området människa-maskininteraktion) upp till 20 % av heltidsanställningen.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i människa-robotinteraktion eller relaterade områden relevanta för forskningsuppgiften eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i människa-robotinteraktion eller relaterade områden relevanta för forskningsuppgiften. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Goda programmeringskunskaper och vilja att arbeta i ett tvärvetenskapligt team krävs. Bra kommunikationsförmåga på engelska, både muntlig och skriftlig, är ett krav.

Personliga egenskaper, såsom noggrannhet och ett strukturerat förhållningssätt, är också ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av programmering av robotar, maskininlärning och att genomföra användarstudier är meriterande. Ämnet är mycket tvärvetenskapligt och kräver intresse för människocentrerad design, samhällsvetenskap och psykologi. Ett intresse för sociala och etiska konsekvenser av AI och robotik är särskilt meriterande.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande beskriver motiveringen till att söka denna tjänst, relevanta kvalifikationer och forskningsintressen. Ansökan ska också innehålla en meritförteckning (CV), med kopior av examensbevis, samt en länk till en elektronisk version av doktorsavhandling (eller en sammanfattning om examensarbetet pågår) och ev. publikationer, samt kontaktinformation till tre referenspersoner. Vi vill också veta tidigast möjliga startdatum.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad  i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 september 2023 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Ginevra Castellano Ginevra Castellano, e-postadress: ginevra.castellano@it.uu.se eller Didem Gurdur Broo, e-postadress: didem.gurdur.broo@it.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 2 maj 2023, UFV-PA 2023/974.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/974
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-20
Sista ansökningsdag 2023-05-02

Tillbaka till lediga jobb