Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiology, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella mastersprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
En forskarutbildningsplats finns tillgänglig inom Taija Mäkinens forskargrupp vid Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patolog. Vi söker en motiverad person med intresse för vaskulärbiologi. Gruppens forskning syftar till att öka förståelsen för hur den lymfatiska vaskulaturen regleras under fysiologiska och patologiska förhållanden. Genom att använda unika genetiska modeller som utvecklats i labbet och ’single cell RNA sequencing’ data, kommer den utvalda kandidaten att forska på ett av ämnena nedan beroende på kandidatens expertis och intressen: 1) funktionell karakterisering av organspecifika lymfatiska endotelceller, och/eller 2) nya (organspecifika) funktioner av lymfatiskt endotel vid homeostas och sjukdom.

Ytterligare information om forskargruppens profil finns att tillgå via:  www.makinenlab.com

Kvalifikationskrav
Kandidaten bör ha en mastersexamen inom ett av tjänsten relevant ämnesområde (tex. molekylärbiologi). Erfarenhet inom experimentell forskning, molekylär- och cellbiologiska metoder samt (konfokal) mikroskopi krävs. Erfarenhet av dissekering av vävnad, preparering och infärgning samt bildbehandling och bildanalys är fördelaktigt. Starkt meriterande är kunskap om vaskulärbiologi och/eller utvecklingsbiologi. Goda kunskaper i engelska i tal och skrift krävs.

Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior på examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa. Vi ser gärna att du lämnar uppgifter om två referenspersoner och/eller bifogar rekommendationsbrev.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Taija Mäkinen, email: taija.makinen@igp.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den: 20 mars 2023, UFV-PA 2023-331

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/331
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-06
Sista ansökningsdag 2023-03-20

Tillbaka till lediga jobb