Uppsala universitet, Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Institutionen för kvinnors och barns hälsa bedriver forskning, forskarutbildning och undervisning. Verksamheten är integrerad med kvinnokliniken och barnsjukhuset vid Akademiska sjukhuset. Mer information om institutionen finns på http://kbh.uu.se/. Global hälsa och migration är ett profilområde för institutionen.

Institutionen för kvinnors och barns hälsa är ledande i utbildning och forskning i global hälsa och migration. Verksamheten är förankrad i de globala målen för hållbar utveckling (Agenda 2030) med särskilt fokus på sexuell och reproduktiv hälsa, barns hälsa och nutrition, implementering och migration. Våra undervisnings- och forskningsprogram omfattar hälsosituationen i låg- och medelinkomstkontext, i katastrofsituationer samt ur ett migrationsperspektiv. Institutionen ger betydelsefulla bidrag till förbättrad och jämlik global hälsa genom att utveckla, utvärdera och implementera interventioner och nya strategier för att möta prioriterade hälsoproblem. De vetenskapliga projekten är ofta interdisciplinära och genomförs i nära samarbete med akademiska institutioner i andra länder.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Beskrivning av ämnesområdet
Global hälsa avser hälsan i populationer i ett globalt sammanhang liksom sjukdomar och hälsoproblem som överskrider nationella gränser eller har en global politisk och ekonomisk betydelse. Det handlar om behovet av globala hälsoförbättringar, minskning av hälsoskillnader och skydd mot globala hot mot hälsan med betoning på särskilt utsatta grupper såsom migranter. Migranters hälsa, som är en prioritet inom global hälsa, handlar inte bara om hälsa av migranter i ett mottagarland utan om också hur den är kopplad till folkhälsa i ursprungsland, transitländer och mottagarland.

Arbetsuppgifter
Att leda och implementera verksamheten i det vid Uppsala Universitet förlagda WHO Collaborating Center on Migration and Health Data and Evidence, i nära samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO), Uppsala Universitet samt nationella och internationella aktörer inom migration och global hälsa. Arbetet innebär även att leda och utveckla det vetenskapliga arbetet globalt inom ramen för WHO centrets uppdrag, i samarbete med representanter från olika länder, anordna och genomföra arbetsseminarier (workshops) för att utveckla riktlinjer (guidelines) och skriva tekniska rapporter inom olika delar av migrationsområdet, samt att informera världens länder om dessa genom lokala eller internationella seminarier.

Undervisning samt forskning i ämnet global hälsa och migration. Medverkan i pedagogiskt utvecklingsarbete och utvärdering av alla delar av mastersprogrammet i global hälsa och samarbeta med andra institutioner och vetenskapsområden omkring undervisning inom migration och hälsa. Arbetet innebär också administrativa uppgifter såsom kursledarskap. Undervisning och ledarskap i andra miljöer nationellt och internationellt kan också förekomma.
Utvecklingsarbete, handledning och examination på grundnivå och avancerad nivå samt forskarnivå innebär att initiera och självständigt driva forsknings- och utvecklingsprojekt inom ämnesområdet migration och global hälsa och att självständigt och aktivt söka anslag till verksamheten.

Behörighetskrav
Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens (HF 4 kap 3§). Enligt Anställningsordning för Uppsala universitet (AO) gäller som allmänt behörighetskrav för lärare att den sökande ska ha förmåga att samarbeta och i övrigt uppfylla de krav på lämplighet som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl (AO 5 §).

Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständiga forskningsinsatser som håller hög kvalitet. Den sökandes bidrag till det internationella och nationella vetenskapssamhället ska bedömas bland annat utifrån kvalitet och omfattning av vetenskaplig publicering (se AO 34 §). Kraven på internationell meritering ska bedömas med hänsyn till ämnets karaktär och specifika förutsättningar.

Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom meriter inom utbildning och undervisning (se AO 22§). En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, eller motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.

Den sökande ska ha dokumenterad erfarenhet av att ha undervisat på svenska och engelska.

Bedömningsgrunder
Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet i lika mån. Särskild vikt kommer läggas vid forsknings- och undervisningsmeriter inom området global hälsa och migration. Med hänsyn taget till att tjänsten innefattar att leda WHO Collaborating center on Migration and Health Data and Evidence, krävs för uppdraget kunskap av WHO systemet baserat på minst ett års erfarenhet från arbete på WHO med migrationsfrågor. I övrigt är relevant arbetslivserfarenhet eller forskningserfarenhet från ett låg- eller medelinkomstkontext är meriterande. Erfarenhet av att undervisa både på svenska och engelska är meriterande.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten ska i första hand vetenskaplig kvalitet och självständighet beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till att informera policyskapande, samarbete mellan vetenskapliga områden och med det omgivande samhället tillmätas betydelse. Se AO §20.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen tillmätas betydelse. Även förmåga att genom utbildningen samverka med det omgivande samhället bör ingå i den pedagogiska skickligheten (AO 22§). Se även RB 8 §.

När universitetet anställer nya lärare kommer de sökande att väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter, samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Bedömningsgrunder, övrig skicklighet
Ledningsskicklighet och administrativ skicklighet är av betydelse för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Förmågan att samverka med det omgivande samhället liksom att informera beslutsfattare, yrkesverksamma och andra aktörer om forskning och utvecklingsarbete kommer att beaktas.

Enligt Anställningsordningen 27-28 §§ visas administrativ skicklighet bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. Se även RB § 9

Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet (AO §30) Se även RB 9 §.

Vid bedömning av samverkansskicklighet ska erfarenhet av och skicklighet i populärvetenskapligt arbete, redaktörskap och annan verksamhet som rör kunskapsutbyte mellan universitet och omvärld, samt erfarenhet av innovation och entreprenörskap tillmätas betydelse. Se även RB §10.

Vid bedömning av kunskapsutbyte mellan universitet och omvärld kommer erfarenhet av att utveckla guidance för beslutsfattare och att leda aktiviteter såsom kurser och workshops inom migration och global hälsa att tillmätas särskild betydelse.

Jämställdhetsaspekten ska tillämpas vid anställning om det efter en kvalitativ bedömning visar sig att två sökande av olika kön har likvärdiga eller i det närmaste likvärdiga meriter och om ettdera könet är underrepresenterat (utgör mindre än 40 % inom aktuell befattningskategori och på aktuell arbetsplats). Sökandes föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn eller liknande, kommer att beaktas som meriterande arbetslivserfarenhet.

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Anställningsordning för Uppsala universitet

Riktlinjer och bedömningsgrunder

För instruktioner för ansökan till läraranställningar se: Meritportföljer. Regler och riktlinjer

Om anställningen
Anställningen är tillsvidare. Anställningens omfattning är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Individuell lönesättning tillämpas.

Upplysningar om anställning lämnas av: Prefekt Inger Sundström-Poromaa, inger.sundstrom@kbh.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 14 februari 2023, UFV-PA 2023/243.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/243
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-01-24
Sista ansökningsdag 2023-02-14

Tillbaka till lediga jobb