Uppsala universitet, Matematiska institutionen

Matematiska institutionen bedriver forskning, forskarutbildning och grundutbildning inom ett brett spektrum av matematik, tillämpad matematik och statistik. Antalet anställda är cirka 130, varav 40 doktorander. Institutionen har tre forskningsprogram: analys och sannolikhetsteori, algebra och geometri, tillämpad matematik och statistik. För mer information, besök gärna institutionens hemsida.

 

Beskrivning av anställningens ämnesområde: Ämnesområdet är matematik. Vi välkomnar kandidater som bedriver forskning som kompletterar och förstärker någon av våra existerande forskargrupper. Vi bedriver forskning inom: algebra, logik och representationsteori, analys och partiella differentialekvationer, dynamiska system och talteori, geometri och fysik, sannolikhetsteori och kombinatorik samt statistik, AI och data science.

 

Arbetsuppgifter:

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander. Undervisning och kursutveckling kommer framförallt ske på de stora inledande matematikkurserna på grundnivå, t.ex. en- och flervariabelanalys.

 

  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.

 

  • Anställningen kan komma att innefatta ledningsuppdrag och andra administrativa uppdrag på institutionen eller fakulteten.

 

 

Behörighetskrav:

  • Doktorsexamen inom matematik.

 

  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet eller annan yrkesskicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga kompetensen och yrkesskickligheten är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

 

  • Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.

 

  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska.

 

  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

 

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet varvid särskild vikt kommer att fästas vid den pedagogiska skickligheten

 

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även forskningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel teknikutveckling och innovationsförmåga, beaktas. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom ett ämne som kompletterar någon av våra nuvarande forskargrupper.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället att tillmätas betydelse.

 

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Förutom akademisk meritering kan även utbildnings- och undervisnings­meritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid undervisning på grundkurser för stora studentgrupper av den typ som ges under de första åren på våra kandidat-, lärar-, högskoleingenjörs- och civilingenjörsprogram.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.

 

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

 

Ytterligare information

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

 

Uppsala universitetets anställningsordning

 

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning

 

Instruktioner för ansökan om anställning

 

Upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Georgios Dimitroglou Rizell, tel: 070-1679827, e-post: georgios.dimitroglou@math.uu.se.

 

Anställningsform: Heltid, tillsvidareanställning.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Antal lediga befattningar: 1

Sysselsättningsgrad: 100%

Ort: Uppsala

Tillträde: 2023-02-01 eller efter överenskommelse

Välkommen med din ansökan senast den 8 augusti 2022, UFV-PA 2022/1567.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-02-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/1567
Kontakt
  • Georgios Dimitroglou Rizell, 018-4713225
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-05-20
Sista ansökningsdag 2022-08-08

Tillbaka till lediga jobb