Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering, digitalisering och hälsoteknik tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 140 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Positionerna kommer att vara placerad vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik, institutionen för elektroteknik. Båda positioner är på två år, med möjlighet att förlängas ytterligare ett år.

Forskningen vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik består av tre stora fokusområden: elektronik för biovetenskap och medicinsk teknologi, elektronik för förnybar energi och elektronik för framtidens beräkning och datorarkitektur. Den tekniska grunden för vår forskning är tunnfilmsteknik, halvledarkomponentsteknik och processteknik som använder de nuvarande renrumsanläggningar och som stöds av komponents- och processimulering samt avancerad elektrisk och optisk karakterisering. Syftet med vår forskning är att utveckla tekniska lösningar, från komponenter till små system, för omfattande analys av genom-, proteom- och transkriptomsignaturer hos individer, vilket möjliggör AI-assisterad prediktiv diagnos och förebyggande terapi. Vi strävar efter innovationer såsom system för kroppsnära nätverk, patientnära elektriska sensorer och batterifria bärbara och medicinska system för kontinuerlig hälsoövervakning i realtid. Sådana system kräver mekaniskt flexibla och mjuka anordningar inklusive elektroniska och optoelektroniska komponenter som stöds av termoelektriska eller triboelektriska/piezoelektriska generatorer. Vår forskning om förnybar energi sträcker sig från nanofonik och hybridmaterial för termoelektrik till energieffektiv elektronik. Slutligen har vi nyligen förnyat vår fokus att utnyttja nya elektroniska material och elektroniska komponentslösningar mot ett nytt beräkningsparadigm där kvantelektronik och neuromorfisk elektronik spelar en avgörande roll.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Beskrivning av projektet: Kvantteknologi för kvantberäkning bygger på en djup förståelse av de fundamentala fenomen som ligger bakom kvantegenskaper såväl som av de fenomen som begränsar qubit-prestanda. De valda materialen och integrationstekniken behöver erbjuda en verklig potential för skalbarhet och reproducerbarhet, som i fallet med CMOS-kompatibla material inklusive kisel och CMOS-processteknik. Syftet med vårt nya europeiska QuantEra-projekt (med partnergrupper i Frankrike och Ungern) är att realisera och studera en kisel-gatemon-qubit, en gate-avstämbar transmon-qubit som består av en kiselbaserad Josephson-fälteffekttransistor (JoFET) kopplad till en mikrovågsresonator. Det representerar ett integrerbart och skalbart alternativ till helt metalliska supraledande qubitar.

Projektet vid Uppsala universitet kommer att fokuseras på kiselbaserad JoFET, det vill säga en kiseltransistor med supraledande source- och drain-kontakter (S&D), vars icke-avledande superström kan moduleras av en elektrostatisk grind. CMOS-kompatibla supraledare inklusive metallsilicider kommer att användas som supraledande S&D-kontakter. En omfattande undersökning av gränssnittet supraledare/kisel (S/Sm) med hjälp av strukturell, kemisk och lågtemperatur elektronisk transportkarakterisering kommer att utföras. Det första och främsta syftet är att optimera S/Sm-gränssnittstransparensen för att möjliggöra överföring av korrelerade laddningsbärare från de supraledande kontakterna till kisel-kanalen och för att nå stora, reproducerbara superströmmar. Det andra målet är att realisera kiselbaserad JoFET för att visa grindavstämbarheten hos Josephson-superströmmen. Det tredje och sista målet att integrera kiselbaserad JoFET i en transmon geometri, inklusive kondensatorer och resonatorer, på ett chip och att realisera manipulationen av kvanttillstånd i kiselgrind-gatemon-enheter.

Arbetsuppgifter  

  • Design och tillverkning av testkretsar för undersökning av övergången supraledare/kisel i renrumslabbet Myfab-Uppsala baserade på standard kiselteknik.
  • Design och tillverkning av JoFET:ar genom integrering av den optimerade S/Sm kontaktstrukturen.
  • Karakterisering av testkretsarna och JoFETarna med hjälp av SEM, TEM samt elektriskt vid låga temperaturer ned till 4.2 K.
  • Simulering med användning av kommersiella mjukvara för kretsdesign samt tolkning av mätresultat.
  • Samarbete med partnergrupperna inom elektrisk karakterisering till mK, kvantfysik, simulering samt TEM-karakterisering.

Kvalifikationskrav

  • Doktorsexamen i Teknisk fysik, Elektroteknik och/eller Materialvetenskaper med inriktning mot halvledarkomponenter och elektronik, eller en utländsk examen som bedöms motsvara sådana examina.
  • Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.
  • Erfarenhet, med stöd av vetenskapliga publikationer, i kiselteknik, komponenttillverkning med stöd av olika material/struktur karakteriseringar, elektrisk karakterisering, modellering/simulering.
  • Mycket god kunskap i engelska i tal och skrift.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper såsom god samarbets- och kommunikationsförmåga med andra forskare. Du bör vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Instruktioner för ansökan
Ansökan bör innehålla CV, personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter samt kopior på andra relevanta dokument, såsom examensbevis och avhandling (eller utkast till).

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad  i 2 år. Omfattningen är 100 %. Tillträde 2022-04-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Shi-Li Zhang, 018-471 7247, shili.zhang@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 31:a mars 2022, UFV-PA 2022/64.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 202-04-01
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/64
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-01-17
Sista ansökningsdag 2022-03-31

Tillbaka till lediga jobb