Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Vi söker dig som vill medverka till omställningen till ett hållbart transportsystem. Doktorandtjänsten är vid Avdelningen för elektricitetslära vid Institutionen för Elektroteknik, Ångströmlaboratoriet.

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 130 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Forskningsprojekt: Energiomställningen i Sverige innebär en stor förändring för transportsektorn genom övergången till mer eldrift. Detta doktorandprojekt har som mål att utveckla ny simuleringsmetodik för att modellera elektriska motorer och därmed bidra till elektrifieringen av transportsektorn. Både FEM-baserade multifysiksimuleringar och programmering i MATLAB eller lämpligt programmeringsspråk kommer att ingå samt viss experimentell verksamhet. Målet är att minska de totala förlusterna i elmotorn och därmed också minska den totala energianvändningen.

Detta projekt kommer bedrivas som ett associerat projekt till Swedish Electromobility Centre, ett nationellt centrum för elektromobilitet med partners från svenska universitet och svensk industri. Det innebär bland annat att doktoranden kommer ingå i ett doktorandnätverk som håller regelbundna träffar, sommarskolor m.m. och får en möjlighet att nätverka med svensk industri inom elektromobilitet. Ett av målen med centret är att förse industrin med disputerad arbetskraft till deras forskningsavdelningar så arbetsmarknaden efter detta doktorandprojekt förväntas vara mycket god.

Forskargruppen vid Uppsala universitet har lång erfarenhet av forskning om olika typer av elektriska maskiner samt en stor laborativ verksamhet. Vi erbjuder ett varierande och spännande arbete som utformas av doktoranden och forskargruppen tillsammans. Doktoranden kommer att handledas av minst två handledare och forskargruppen består av flera seniorer och doktorander som arbetar med elektriska maskiner och modellering. Ett samarbetsprojekt med en av doktoranderna i gruppen är redan inplanerat som en del av projektet.

Arbetsuppgifter: Arbetet kommer huvudsakligen utföras med hjälp av programmering och FEM-baserade multifysiksimuleringar samt innefattar också utförandet av experiment. Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden. Undervisningen kommer troligtvis hållas på svenska.

Förmåner: Som anställd vid Uppsala Universitet erbjuds du friskvård för din hälsa och en ledande forskningsmiljö, Läs mer här. Institutionen för elektroteknik erbjuder även ett lönetillägg utöver de lokala riktlinjerna för doktorander vid Uppsala universitet.

Anställningen som doktorand motsvarar fyra års heltidsstudier med möjlighet till förlängning vid särskilda skäl. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Kvalifikationskrav:

  • Civilingenjörsexamen eller masterexamen inom området elektroteknik, teknisk fysik, energisystem, eller liknande.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Du bör ha en stark motivation samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Meriterande: Erfarenhet av FEM-baserade simuleringar i exempelvis Comsol eller Ansys Maxwell är meriterande. Det är även meriterande med kunskaper om elektriska maskiner samt experimentell erfarenhet. Goda kunskaper i svenska i tal och skrift är meriterande.

Ansökningsförfarande: Ansök via länken nedan. Ansökan ska innehålla ett brev där du kort beskriver dig själv och dina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som du önskar åberopa. Vi vill att du lämnar uppgifter om referenspersoner och/eller bifogar rekommendationsbrev.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Sandra Eriksson, sandra.eriksson@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 18 augusti 2021, UFV-PA 2021/2509.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/2509
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-06-07
Sista ansökningsdag 2021-08-18

Tillbaka till lediga jobb