Uppsala universitet, Institutionen för arkeologi och antik historia

Institutionen för arkeologi och antik historia är en flerämnesinstitution som arbetar för ett större samarbete mellan de ingående disciplinerna. Vid institutionen sker undervisning och forskning i ämnena antikens kultur och samhällsliv, arkeologi, osteologi, egyptologi och global miljöhistoria. Institutionen har sin verksamhet förlagd både till Uppsala och till Visby (Campus Gotland).

En forskartjänst på heltid, utlyses inom projektet Mapping Africa’s Endangered Archaeological Sites and Monuments (MAEASaM) som finansieras av Arcadia, en stiftelse inrättad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin (https://www.arcadiafund.org.uk/). Syftet med detta treåriga projekt är att kartera och dokumentera hotade kulturarvsplatser i södra Afrika genom en kombination av fjärranalys, arkivstudier och genom ett urval arkeologiska fältarbeten. Projektet kommer tillgängliggöra informationen i en Open Access Arches geodatabas, utformad för olika intressenter.

Huvudsakliga uppgifter inkluderar: att kartera fornlämningar genom fjärranalys, arkivstudier av tillgängliga register och rapporter; skapa digital information om dessa platser enligt standardiserade format; identifiera tidigare, nuvarande och framtida möjliga hot mot dessa platser; assistera fältbesök för att verifiera de platser som identifierats via fjärranalys; assistera samarbetspartners i landet med att utveckla åtgärder för att skydda och övervaka kulturhistoriska värden i landet. Uppsala-delen av projektet kommer att fokusera på Zimbabwe, vilket kräver nära samverkan med National Museums and Monuments of Zimbabwe, Harare och University of the Witwatersrand, Johannesburg, South Africa.

Bakgrund: Det finns ökande hot mot kulturhistoriska miljöer på den Afrikanska kontinenten, inklusive en snabb urban tillväxt, storskaliga intensifiering av jordbruk och bevattningsprojekt, utvinning av gas och olja, stora byggnationer av dammar och andra infrastrukturprojekt som hamnar och järnvägar, klimatförändringar, konflikter, internationell terrorism och befolkningstillväxt. Många afrikanska länder har även en snabb expansion av infrastruktur finansierad av utländska investeringar, som ytterligare utgör en risk för kulturmiljön. Dessa problem förvärras av bristen på yrkesverksamma inom kulturmiljösektorn i Afrika, begränsningar av budget och andra resurser och då det finns stora områden där kunskapsläget om kulturhistoriska lämningar är bristfällig. Utvecklingen av snabba och tillförlitliga metoder att kartera och dokumentera fornlämningar med stöd av fjärranalys, GIS och digitalisering av befintliga register erbjuder möjligheter att effektivt möta flera av dessa risker, och identifiera de lämningar som är mest hotade och vilka åtgärder som kan vara lämpliga. MAEASaM-projektet syftar således till att genomföra en systematisk analys och tolkning av satellit- och flygbilder genom att nyttja etablerade metoder, samt genom kart- och arkivstudier fokusera på åtta länder i södra Afrika. Dessa är Mali, Senegal, Sudan, Etiopien, Kenya, Tanzania, Zimbabwe och Botswana, för vilka register upprättas enligt standardiserade protokoll med stöd av fältarbete för att utvärdera omfattningen av risker för dessa kulturhistoriska miljöer. Projektet har även som målsättning att utveckla automatiska system för att identifiera lämningar från satellitbilder och rutiner för övervakning av dessa.

MAEASaM-projektet är ett samarbete mellan åtta institutioner, vilka leds av University of Cambridge. Övriga projektdeltagare är School of Geography, Archaeology and Environmental Studies, University of the Witwatersrand; L’Institut Fondamental d’Afrique Noir (IFAN), Université Cheikh Anta Diop, Dakar; the British Institute in Eastern Africa, Nairobi; the Institute of Archaeology, UCL, UK; the Department of Archaeology, University of York; and the Institute of Arab samt Islamic Studies, University of Exeter.

MAEASaM-projektet kommer även att samarbeta med relevanta aktörer i Afrika, framför allt Cultural Heritage Service, National Museum, Bamako, Mali; the Laboratoire d’Archéologie, IFAN, Dakar; the National Corporation for Antiquities and Museums, Khartoum, Sudan; the Authority for Research and Conservation of Cultural Heritage, Addis Ababa, Ethiopia; the National Museums of Kenya, Nairobi, Kenya; the Tanzania Department of Antiquities, Dodoma and Dar es Salaam, Tanzania; the National Museums and Monuments of Zimbabwe, Harare, Zimbabwe; and the National Museum, Monuments and Art Gallery, Gaborone, Botswana.

Arbetsuppgifter

Forskarens uppgifter är att:

  1. Leda deras eget delprojekt (inom givna ramar) för att tolka satellit- och flygbilder över Zimbabwe och ta fram lämningsbeskrivningar enligt standardiserad terminologi samt länka dessa till projektets Open Access Arches instans.
  2. Genomföra analyser och forskning på de identifierade fornlämningarna angående utbredning, tidsålder, arkeologisk betydelse, uppskattning av risk och möjliga hot. Bidra till att ta fram metoder för framtida förvaltning av de mest betydelsefulla platserna.
  3. Bistå med utbildning av personal på plats, inklusive genomförandet av fältbesök för att dokumentera lämningar i Zimbabwe.
  4. Förbereda beskrivande bibliografier av fornlämningar inom undersökningsområdet och bidra till utvecklingen av projektets tesaurus för kategorier och terminologi över afrikansk arkeologi.
  5. Organisera, katalogisera och arkivera information som uppkommer inom denna forskning.
  6. Bidra med analyserandet av data och att ta fram forskningsartiklar och publikationer på ämnen kopplade till regionen och/eller den tekniska utvecklingen.
  7. Bistå med att organisera och utforma evenemang, konferenser, symposier och workshops.
  8. Bidra till förmedling och kommunikation kring projektet.
  9. Bistå med att underlätta en effektiv kommunikation mellan projektdeltagarna i Uppsala, övriga projektdeltagare samt externa samarbetspartners i Zimbabwe.
  10. Upprätthålla förbindelse med externa aktörer, särskilt andra universitet, angående möjliga samarbeten och utbyte av information.
  11. Representera projektet, inklusive att delta i och presentera på konferenser, workshops och andra evenemang.

Kvalifikationer: God kännedom om arkeologin i den för tjänsten aktuella området samt kulturarvsinstitutionerna i Zimbabwe är ett krav för tjänsten. Färdigheter i digitalisering i GIS och fjärranalys, samt erfarenhet av fältinventering och arkeologiska undersökningar är också ett krav.

Bedömningsgrunder:

Krav

  • Doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen inom ett relevant ämnesområde, eller inlämnad avhandling på denna nivå, samt erfarenheter av Afrikansk arkeologi och/eller kulturmiljövård.
  • Erfarenhet av datorbaserade och/eller digitala metoder inom arkeologi, fjärranalys (företrädelsevis ENVI och/eller ERDAS Imagine) samt GIS (företrädelsevis ArcGIS och/eller QGIS).
  • Erfarenhet av arkeologisk fältdokumentation och inventering, särskilt bildtolkning, framför allt i södra Afrika.
  • Dokumenterad förmåga att styra egen akademisk forskning och tillhörande aktiviteter.
  • Förmåga och beredvillighet att resa (nationellt och internationellt) och bidra till projektets aktiviteter.
  • Erfarenhet av att bidra till publikationer/presentationer.
  • Förmåga att bidra med nya forskningsprojekt och generera forskningsanslag.
  • Utmärkta färdigheter i kommunikation, inklusive förmåga att skriva god engelska för publikationer, presentera forskningsansökningar och resultat, samt att representera forskningsgruppen på möten.

Önskvärda egenskaper:

  • Erfarenhet av att självständigt sköta ett specifikt område inom ett forskningsprojekt.
  • Erfarenhet av aktivt bidra i framtagande och publicering av forskningsartiklar.
  • Erfarenhet av digitala och sociala medier för kommunikation och att producera hemsidor.
  • Språkliga färdigheter i Shona och eller Ndebele är en fördel.

Instruktioner för ansökan: Ansökan ska innehålla ett ansökningsbrev med en beskrivning av forskningsintressen, relevanta erfarenheter, motivering till varför du är lämplig för tjänsten annan relevant forskningsbakgrund. Dessutom följande dokumentation:

  • Ett CV med uppgifter om utbildning och annan relevant forskningsbakgrund, publikationslista, och andra publikationer och tidigare arbetserfarenhet.
  • Ett personligt brev som anger anledningarna till att du är intresserad av tjänsten samt varför du ser dig som en stark kandidat till tjänsten. Ange tydliga redogörelser till svar på varje bedömningsgrund vilket visar dina kvalifikationer, erfarenhet och utbildning för varje. Skriv minst en paragraf för varje kriterium.
  • En digital kopia av åtminstone en publikation som på bästa sätt visar din lämplighet för den annonserade tjänsten.
  • Kontaktuppgifter till två referenspersoner (e-post och telefon).

Ansökan bör skrivas på engelska.

Lön: Fast lön.

Tillträde: 2020-10-01.

Anställningsform Tillsvidare

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: prefekt Susanne Carlsson, tel. 018-471 2086, e-post susanne.carlsson@antiken.uu.se Universitetslektor och biträdande projektledare Daniel Löwenborg, 018-471 1570, e-post daniel.lowenborg@arkeologi.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 31 augusti 2020, UFV-PA 2020/2823.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-10-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/2823
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-08-13
Sista ansökningsdag 2020-08-31

Tillbaka till lediga jobb