Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Avdelningen för elektricitetslära vid institutionen för elektroteknik, Uppsala universitet utlyser en doktorandtjänst i Diamanthalvledarfysik.

Forskningen syftar till att ta fram elektroniska komponenter i diamant (som ett framtida bättre alternativ till kisel eller t.ex. galliumarsenid) och också att studera elektroniska egenskaper hos syntetisk diamant. Diamant är ett material med extrema materialegenskaper och i synnerhet många extrema halvledaregenskaper. Det är nu för tiden möjligt att tillverka enkristallina diamantfilmer med extremt hög renhet, vilket öppnar upp möjligheten att utnyttja dessa egenskaper i framtida elektroniska och spinntroniska komponenter.

Om avdelningen:· Avdelningen för elektricitetslära vid institutionen för teknikvetenskaper, bedriver Uppsala universitet forskning om elektromagnetism, kraftelektronik och förnybar energi. Diamantgruppen arbetar med spetsteknologi inom halvledarteknik med publikationer i bl.a. Science och Nature Materials.

Projektbeskrivning: De attraktiva materialegenskaperna hos diamant såsom högt bandgap, hög laddningsbärarmobilitet, hög värmeledningsförmåga, hög genombrottsspänning, kemiskt inert, etc., gör diamant till ett av de mest intressanta halvledarmaterialen. På senare tid har även diamant fått stor uppmärksamhet för applikationer inom spinntronik och s.k. valleytronik, på grund av diamants unika kvantmekaniska egenskaper, samt förekomsten av defekter, t.ex. N-V center, med extremt lång spinnkoherenstid.

Diamant som halvledarmaterial förväntas få många tillämpningar inom framtida högeffekt, högfrekvens, högtemperatur komponenter, som t.ex. högeffekt Schottky dioder, MESFET mm, för användning i kraftelektronik, snabba switchtransistorer och i spinntronik m.m. Design och tillverkningstekniker som skiljer sig från konventionella metoder måste nyttjas för att realisera elektroniska komponenter baserade på enkristallin diamant. Diamant har även stor potential som halvledarmaterial i detektorer inom högenergifysik, UV, g, och neutrondetektorer, med mera.

Arbetsuppgifter: Det arbetet där doktoranden kommer att medverka består av,

  • Tillverkning av teststrukturer i diamant för att studera spinn- och valley-polariserade kvanttilstånd. Samt utveckling av metoder för tillväxt av grafen på diamant ytor.
  • Modellering och datorsimulering.
  • Elektrisk karakterisering av teststrukturer med avancerade tekniker och utveckla metoder för att studera laddningstransport i diamant. 

Institutionstjänstgöring, vanligen undervisning, kommer att omfatta högst 20%. Information om forskarutbildning finns på institutionens hemsida, www.teknik.uu.se och teknisk naturvetenskaplig fakultets hemsida www.teknat.uu.se. Doktoranden har möjlighet att delta i kurser inom områdena fasta tillståndets fysik, halvledarteknologi, materialfysik mm

Kvalifikationskrav: Vi söker en stark kandidat med civilingenjörsexamen i Teknisk fysik med kunskap inom Halvledarfysik eller Materialfysik samt viss erfarenhet i en eller flera av följande:

  • Fasta tillståndets fysik
  • Halvledarkomponents fysik
  • Halvledarmaterial karaktärisering
  • Mikro/Nano struktur & teknologi

Vi kräver god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Saman Majdi, saman.majdi@angstrom.uu.se och Jan Isberg, jan.isberg@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 17 augusti 2020, UFV-PA 2020/2687.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/2687
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-06-30
Sista ansökningsdag 2020-08-17

Tillbaka till lediga jobb