Uppsala universitet, Institutionen för nordiska språk

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för nordiska språk har drygt 100 anställda och bedriver forskning och undervisning om framför allt det svenska språket utifrån skilda infallsvinklar men också om de nordiska grannspråken. En viktig del i institutionens uppdrag är utbildning av blivande lärare i svenska och svenska som andraspråk. Till institutionen hör även Gruppen för nationella prov i svenska och svenska som andraspråk. Gruppen har ca 30 medarbetare och arbetar självständigt på Skolverkets uppdrag med de nationella proven i svenska och svenska som andraspråk. Gruppens uppdrag består i att konstruera prov för såväl grundskola som gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning. För att förstärka gruppen söker vi nu en provkonstruktör med huvudsaklig inriktning mot konstruktion av läsförståelseuppgifter med tillhörande bedömningsunderlag. 

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består huvudsakligen av konstruktion av läsförståelseprov med huvudsakligt fokus på kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 i gymnasieskolan. En viktig del av arbetsuppgifterna består i att genomföra analyser med statistiska metoder och tolka kvantitativa data i syfte att skapa hög reliabilitet. I arbetsuppgifterna ingår vidare att medverka i utveckling av textmaterial, provuppgifter och bedömningsunderlag för läsförståelseprov, att analysera och utvärdera utprövningar såväl som genomförda prov, att planera och medverka i möten med lärare i provgruppens referensgrupp samt att upprätthålla kontakter med skolor, lärare och lärarstudenter. 

Kvalifikationskrav
Vi söker dig som har en universitetsexamen inom språk- och/eller litteraturvetenskap, pedagogik eller annan utbildning som bedöms som likvärdig. Du har en mycket god analytisk och språklig förmåga dokumenterad i goda betyg, akademiska uppsatser eller andra texter av hög kvalitet. Din datorvana är god, och du uttrycker dig mycket väl på svenska i tal och skrift. Då konstruktionsarbetet innebär analyser med statistiska metoder bör du ha intresse för statistik och kunna hantera och analysera kvantitativa material.

För att lyckas i ditt arbete som provkonstruktör är du kreativ, har god analysförmåga och tycker om att tänka logiskt när du löser olika typer av problem. Du arbetar strukturerat, självständigt och noggrant med uppmärksamhet på detaljer. Du är inte rädd för att uttrycka din åsikt och motivera den men har ändå ett öppet sätt och lätt för att skapa och bibehålla goda relationer. Vi fäster stor vikt vid din personliga lämplighet.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Gymnasielärarutbildning med behörighet att undervisa i svenska och/eller svenska som andraspråk är meriterande. Meriterande är även god kännedom om och dokumenterad erfarenhet av undervisning i svenska och/eller svenska som andraspråk på gymnasiet. Vi ser gärna att du har erfarenhet av textanalys eller av prov och bedömning i andra sammanhang. Dokumenterat goda kunskaper i engelska och andra språk är också meriterande eftersom forskning om prov sker i ett internationellt sammanhang.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-05-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning 6 månader kan tillämpas

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Projektledare Martina Zachiu, martina.zachiu@nordiska.uu.se, 018-471 6309.
Projektledare Saga Bendegard, saga.bendegard@nordiska.uu.se, 018-471 2136.

Välkommen med din ansökan senast den 27 mars 2020, UFV-PA 2020/175.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-05-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/175
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-02-20
Sista ansökningsdag 2020-03-27

Zurück zu Stellenangeboten