Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Avdelningen för nanoteknologi och funktionella material är en del av institutionen för materialvetenskap med verksamhet vid Ångströmlaboratoriet. Forskningen på avdelningen fokuserar på fem huvudsakliga områden, 1) Nanosäkerhet och biokompatibilitet, 2) nanocellulosa för biomedicinska applikationer, 3), diagnostik med magnetiska nanopartiklar 4) mesoporösa material samt 5) hållbar elektrisk energilagring.

Tidsbegränsad anställning ett år på heltid.

Beskrivning: Vid avdelningen för nanoteknologi och funktionella material utvecklar vi batterier bestående av organiska byggstenar (H, C, N, O, etc.). Eftersom sådana batterier endast innehåller element som ingår i de naturliga livscyklerna kan de lätt avyttras genom förbränning utan att skadliga element frigörs. Detta gör organiska batterier idealiska för integrering i produkter som traditionellt sorteras som brännbart avfall. Med stöd från FOV-tyger har vi utvecklat ett helt organiskt batteri med vattenelektrolyt och vi kommer att utveckla detta batteri vidare till ett batteri som lätt kan integreras i tyger. Denna tjänst innefattar samordning av FOV-fabrics och forskarteamets aktiviteter och att genomföra de nödvändiga stegen för att realisera ett helorganiskt textilbatteri och är en del i arbetet mot hållbar elektrisk energilagring.    

Arbetsuppgifter: Arbetet innefattar ett brett spektrum av aktiviteter: Syntes av organiska elektroaktiva material utifrån syntesvägar som tidigare utarbetats av forskargruppen, utveckling av beläggningsmetoder för att belägga tygsubstrat med kolbaserad strömtilledare samt att belägga denna med aktivt elektrodmaterial, montering och tätning av komplett battericeller med textilhölje, deltar i formuleringen av krav på tygsubstrat och hölje, batteritestning och samordning av arbetet mellan FOV-fabric och forskarteamet.

Kvalifikationskrav: Magisterexamen eller motsv i kemi eller närliggande område samt dokumenterad erfarenhet av organisk syntes.

Vi kräver goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska samt utmärkt samarbets- och kommunikationsförmåga och intresse av att arbeta i gränslandet mellan industri och forskning. Personliga egenskaper som en stark motivation för kvalitetsförbättring och prestanda och förmågan att leda och driva projekt samt att interagera med både forskare och medarbetare utanför ditt erfarenhetsområde är mycket viktiga.

Ansökan: Ansökan ska innehålla en beskrivning av tidigare erfarenhet av organisk syntes, CV, publikationslista, kopior av examensbevis och andra relevanta dokument.

Vi vill att du lämnar kontaktuppgifter till minst två referenspersoner eller bifogar rekommendationsbrev.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-04-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning ett år.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Martin Sjödin, 018-471 7330, martin.sjodin@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast 19 mars 2020,  UFV-PA 2020/545.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-04-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/545
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-02-20
Sista ansökningsdag 2020-03-19

Tillbaka till lediga jobb