Uppsala universitet, Institutionen för ekologi och genetik

Institutionen för ekologi och genetik utlyser en doktorandtjänst i Genomik hos arbuskulär mykorrhiza svampar till programmet för Evolutionsbiologi.

Institutionen för ekologi och genetik är en internationell miljö med drygt 200 medarbetare. Vid institutionen bedrivs forskning och undervisning i skärningspunkten mellan ekologi, evolution och genomik. Se vidare www.ieg.uu.se.

Projektbeskrivning: Majoriteten av alla landlevande växter bildar mutualistisk symbios med svampar i fylumet Glomeromycota. Symbiosen går under namnet arbusculär mykorrhiza (AM) och dessa obligata symbionter lever sitt liv som mycel under marken där de koloniserar rötter från flera olika växter, för över näring till växterna i utbyte mot energi och förökar sig med asexuella sporer. Mycelet saknar till stor del väggar mellan cellerna och svampen har en stor mängd kärnor som tycks röra sig fritt inom organismen. En enda spor kan innehålla 200 – 20 000 kärnor beroende på vilken art man studerar. Baserat på DNA-sekvensering från markprover uppskattar vi att det finns ett tusental arter av AM svampar men endast en bråkdel av dessa går att odla i experimentella system. På grund av deras komplicerade biologi finns endast ett fåtal genom publicerade. I vår grupp har vi utvecklat en ny genomsekvenseringsmetod där vi använder en-cells genomik för att kringgå dessa svårigheter och kan idag generera genom data från en enda spor. Detta öppnar upp för helt nya möjligheter att studera funktion och mångfald hos AM-svampar som haft en central roll på jorden sedan växterna började kolonisera land.    

I projektet kommer du att generera genomsekvensdata från hittills okända arter av AM-svampar och bidra till en breddad kunskap om fyla Glomeromycota. Vi kommer tillsammans utveckla provtagnings och analysmetoder för att studera vad som karakteriserar arter som inte tidigare har gått att odla. Vi förväntar oss till exempel högre genetisk inom-organism variation hos ”vilda” jämfört med ”tama” AM svampar. Enstaka arter har odlats i experimentella system över många generationer och för dessa kan vi med jämförande genomik studera vad som händer med genomet när AM-svampar blir domesticerade. I projektet kommer vi att samarbeta med SciLife Lab för att fortsätt utveckla moderna sekvenserings och visualiserings metoder för att karakterisera miljöns mångfald av organismer med komplicerade livs cykler.

Kvalifikationskrav: Masterexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara masterexamen, inom biologi med inriktning mot ekologi eller genetik. För tjänsten krävs dokumenterat intresse för symbiotiska organismens ekologi och biologi, samt erfarenhet av bioinformatiska analyser. Kandidaten ska ha mycket bra förmåga att uttrycka sig på engelska, i såväl tal som i skrift.

Meriterande: Praktisk erfarenhet av genomsekvensdata är starkt meriterande.

Tillträde: 2019-10-01 eller enligt överenskommelse.

Lön: Enligt kollektivavtal för doktorander.

Anställningen: Tidsbegränsad anställning enligt HF 5 kap § 7. Forskarutbildningen omfattar fyra års heltidsstudier. Anställningen kan komma att kombineras med undervisning eller annan institutionstjänstgöring (maximalt 20 %), vilket förlänger anställningen med motsvarande tid. Lokala riktlinjer finns fastställda för löneinplacering. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/. Mer information om forskarutbildning finns under http://www.teknat.uu.se/utbildning/forskarniva/

Instruktioner för ansökan: Ansökan ska innehålla 1) ett brev (max 2 A4) som beskriver dig själv, dina forskningsintressen, varför du vill doktorera och varför just du är lämplig för tjänsten, 2) ditt CV, 3) en kort beskrivning av din utbildning (max 1 A4), 4) en kopia av din masterexamen och dina kursbetyg samt en kopia av din masteruppsats 5) namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner (e-postadress och telefonnummer), och 6) eventuella publikationer. Ansökan bör skrivas på engelska.                                                                                                                  

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Universitetslektor, Anna Rosling, anna.rosling@ebc.uu.se, +46 18 471 64 44.

Välkommen med din ansökan senast 2019-09-17. UFV-PA 2019/2922.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-10-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/2922
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-08-29
Sista ansökningsdag 2019-09-17

Tillbaka till lediga jobb