Uppsala universitet, Medicinska och farmaceutiska vetenskapsområdet, Farmaceutiska fakulteten, Institutionen för farmaceutisk biovetenskap

Forskningsmiljö: Farmaceutiska fakulteten består av institutionerna för Farmaci, Läkemedelskemi och Farmaceutisk biovetenskap.  Tillsammans bedriver dessa en bred forskning och undervisning inom läkemedelsområdet. Mer information om institutionerna och deras verksamhet finns på http://www.farmfak.uu.se/farm/, http://www.ilk.uu.se, och http://farmbio.uu.se. Ett flertal grupper bedriver forskning kring peptidläkemedel, t ex identifiering av nya antimikrobiella, anti-inflammatoriska, och anticancerpeptider, beredningsformer för förbättrad tillförsel av peptidläkemedel, farmakologiska aspekter, molekylär avbildning, klinisk farmakokinetik/farmakodynamik, samt peptidomimetika. Uppsala universitet är dessutom värd för en plattform för antibiotikautveckling (ENABLE) och en för läkemedelsutveckling (SciLifeLab DDD, Medicinal Chemistry – Lead Identification), och stöder ytterligare kompetensplattformar, t ex UUBF beteendeplattform och Biomolekylär avbildning och proteomik. Tillsammans gör detta farmaceutiska fakulteten till en intressant miljö för forskning och utbildning kring peptidläkemedel.

Beskrivning av ämnesområdet: Peptider utgör ett högaktuellt område för forskning och utveckling inom läkemedelssektorn, då ett betydande antal peptider godkänts som läkemedel de senaste åren. Den dramatiska ökningen av peptidläkemedel har flera orsaker, t ex nya verktyg för peptiddesign, -produktion, -optimering, och konjugering, förbättrade möjligheter för analys av peptider och deras interaktioner i komplexa biologiska miljöer, samt utveckling av nya administreringsformer. Givet den biologiska relevansen av peptider, t.ex. som naturliga signalpeptider, neurotransmittorer, hormoner och antimikrobiella substanser, är peptidforskning också av betydelse inom kemisk biologi och diagnostik för att förstå biologiska mekanismer i såväl friska som sjuka individer.

För att tillgodose det ökande behovet av forskning kring peptider inom läkemedelsutveckling, samt inom utveckling av ny klinisk diagnostik, söker vi nu förstärkning inom området peptidläkemedel. Väsentligt för denna satsning är ett tydligt fokus på utveckling och användning av peptider som läkemedel. Inom denna bredare ram kan flera olika inriktningar vara relevanta för tjänsten, såsom t ex identifiering och design av nya peptidläkemedel, bärarsystem för effektiviserad tillförsel, nya produktionssystem och analytiska metoder för peptidläkemedel, farmakologi, kinetik och toxicitet, eller diagnostiska aspekter av peptidläkemedel.

Arbetsuppgifter: Forskning, undervisning och administration. Huvudarbetsuppgift är forskning, medan undervisning uppgår till maximalt 30 % av en heltidsanställning. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration. Det ingår även att följa utvecklingen inom det egna ämnet och samhällsutvecklingen i övrigt. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet.

Anställningsperiod: En biträdande universitetslektor ska anställas tills vidare, dock längst fyra år. Om särskilda skäl föreligger kan anställningen förnyas, men den sammanlagda anställningstiden får dock omfatta högst sex år. En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor senast sex månader före anställningstidens utgång. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor

Behörighetskrav: Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är enligt högskoleförordningen den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst sju år före ansökningstidens utgång. Eftersom rekryteringen påbörjades före 1 april 2018 tillämpas äldre regler i HF respektive Uppsala universitets anställningsordning.

Enligt Uppsala universitets anställningsordning är pedagogisk skicklighet ett behörighetskrav för anställning som biträdande universitetslektor. Den ska ha visats genom meriter inom utbildning och undervisning. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse.

För att uppnå pedagogisk skicklighet bör den sökande ha genomgått, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst fem veckor eller bedömas ha motsvarande kunskaper. Om sådan meritering ej kunnat genomföras före anställningen ska den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de två första anställningsåren.

Enligt Uppsala universitets anställningsordning gäller vidare som allmänt behörighetskrav för lärare att ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Den sökande ska ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och/eller på engelska.

Bedömningsgrunder; vetenskaplig och pedagogisk skicklighet: Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas främst vid vetenskaplig skicklighet, särskilt inom området för anställningen, och därefter vid pedagogisk skicklighet. Särskild vikt kommer att fästas vid den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning inom området.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska i första hand vetenskaplig kvalitet beaktas. Även forskningens omfattning främst med avseende på djup och bredd, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med omgivande samhället tillmätas betydelse.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckal utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.

När universitetet anställer nya lärare kommer de sökande att väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Bedömningsgrunder; övrig skicklighet: Administrativ skicklighet och samverkansskicklighet är båda betydelsefulla för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Även förmågan att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete kommer att beaktas.

Enligt anställningsordningen visas administrativ skicklighet bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet.

Vid bedömning av samverkansskicklighet ska erfarenhet av och skicklighet i populärvetenskapligt arbete, redaktörskap och annan verksamhet som rör kunskapsutbyte mellan universitet och omvärld, samt erfarenhet av innovation och entreprenörskap tillmätas betydelse.

Personliga förhållanden (t ex föräldraledighet) som vid meritvärderingen kan räknas den sökande till godo bör anges i samband med redogörelsen för meriter och erfarenheter. Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande kommer att beaktas som arbetslivserfarenhet.

Anställningsordning för Uppsala universitet finns på: Mål och regler för Uppsala universitet.
Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci återfinns på vetenskapsområdes hemsida.
Regler och riktlinjer för sammanställning av meriter vid rekrytering av lärare, fastställd av fakultetsnämnden för medicin och farmaci finns på vetenskapsområdets hemsida.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Upplysningar om anställningen lämnas av dekanus Margareta Hammarlund-Udenaes, tel 018-471 4300, e-post Margareta.Hammarlund-Udenaes@farmbio.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 31 maj 2018, UFV-PA 2018/1652.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/1652
Facklig företrädare
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
Publicerat 2018-05-09
Sista ansökningsdag 2018-05-31

Tillbaka till lediga jobb