Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Vill du arbeta med blå mat och havet, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som Doktorand i havsobservationer med fokus på Blå mat på Uppsala universitet.

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och mest mångsidiga institution i sitt slag med cirka 280 anställda. Vår verksamhet är tvärvetenskaplig och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft-, vatten- och landskapsvetenskap; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; petrologi, mineralogi och tektonik; paleobiologi samt vindenergi. För mer information: Institutionen för geovetenskaper.

Institutionen för geovetenskaper har verksamhet på två orter: i Uppsala och i Visby. Doktorandtjänsten är placerad vid Campus Gotland i Visby inom forskningsprogrammet Naturresurser och hållbar utveckling NRHU. Campus Gotland är ett internationellt campus beläget i UNESCO:s världsarvsstad Visby på ön Gotland, mitt i Östersjön. På Campus Gotland finns också Blått Centrum Gotland, ett samarbete mellan Uppsala universitet, Region Gotland och Länsstyrelsen i Gotland.

Projektet är en del av Blå mat – centrum för framtidens sjömat, del II. Bakom centrumbildningen står en nationell samling av forsknings- och innovationsaktörer, regioner, kommuner, organisationer samt ett stort antal företag. Blå mat är ett nationellt forskningscenter som syftar till att transformera Sveriges sjömatssektor genom att främja hållbar produktion, innovation och konsumtion av hälsosam och lokalt producerad sjömat. Genom banbrytande forskning, kapacitetsuppbyggnad och samskapande med industrin, myndigheter och ideella organisationer främjar Blå mat, del II, innovation och kunskapsutbyte i hela sjömatsvärdekedjan. Projektet består av sju forskningsområden, där doktorandens arbete särskilt kommer att bidra till Forskningsområde 5: Vilda resurser och förbättring av ekosystemtjänster. Det området fokuserar på att stärka kunskapen om vilda akvatiska resurser och deras roll för ekosystemtjänster för att bidra till hållbar livsmedelsproduktion.

Arbetsuppgifter
Doktoranden kommer att arbeta med havsobservationer med fokus på blå mat i Östersjön. Arbetet kommer att ske över hela värdekedjan för havsobservationer. Forskningen kommer att innefatta att undersöka sambanden mellan blå mat-resurser – såsom fisk, ryggradslösa djur och makroalger – och deras kustnära livsmiljöer, inklusive tidsmässig variation och betydelsen av livsmiljöer i olika livsstadier. Genom att använda metoder som fältundersökningar, eDNA-analys och dataanalys kommer doktoranden att bidra till ökad förståelse av resursers tillgänglighet, uttagningspotential och strategier för hållbar exploatering. Forskningen kommer också att integreras i det bredare arbetet inom Forskningsområde 5 som fokuserar på att utforska underutnyttjade arter, ekosystemstörningar och deras hållbara förvaltning. I nära samarbete med intressenter som Länsstyrelsen på Gotland kommer doktoranden ge viktiga insikter för att stärka primärproduktionen och utveckla hållbara metoder som bidrar till ökad livsmedelssäkerhet och ekonomisk resiliens. Undervisning kan också ingå i upp till 20 % av arbetsuppgifterna för en doktorand.

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå inom miljövetenskap, marin biologi/ekologi, hållbar utveckling eller social-ekologiska system, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Mycket god kommunikationsförmåga på engelska, både muntligt och skriftligt, är ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Kunskap om eller erfarenhet av frågor relaterade till blå mat, havsobservationer, miljöövervakning, kustzonsförvaltning och fiske är särskilt meriterande. Praktisk erfarenhet av fältarbete i Östersjön, intervjumetodik och att leda workshops är fördelaktigt. Erfarenhet av att arbeta med tvärvetenskapliga angreppssätt samt användning av konceptuella och analytiska ramverk är också värdefullt. Kunskaper i statistik och analytiska färdigheter, liksom dokumenterad kreativitet och förmåga att samarbeta både inom och utanför akademin, är meriterande. Kunskaper i svenska är meriterande. Körkort samt vana att köra båt är önskvärt.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 mars 2025 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Visby

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Lina Mtwana Nordlund, Lina.Mtwana.Nordlund@geo.uu.se eller Gunilla Rosenqvist, Gunilla.Rosenqvist@uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 13 januari 2025, UFV-PA 2024/4365.

Om Campus Gotland: Uppsala universitet Campus Gotland erbjuder det bästa av två världar: det fullskaliga universitetets breda utbud och tyngd inom utbildning och forskning, och ett unikt småskaligt campus i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Campus Gotland utgör en knutpunkt för universitetets forskning och utbildning inom hållbarhet. Se hur det är att leva och bo på Gotland.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2029-02-28
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-03-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Visby
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/4365
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-12-13
Sista ansökningsdag 2025-01-13
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb