Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Forskare inom meteorologi med inriktning växthusgaser

Vill du arbeta med marina kolcykeln, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som forskare på Uppsala universitet.

Institutionen för geovetenskaper är kunskapsmässigt mycket bred och har skapats genom en sammanslagning av fem tidigare fristående institutioner. Geologiska institutionen, Naturgeografiska institutionen och Paleontologiska institutionen slogs samman 1992. Sex år senare tillkom Meteorologiska institutionen och Institutionen för geofysik. Detta gör att vi idag är en av Europas mest heltäckande geovetenskapliga institutioner och vi bedriver utbildning och forskning både i Uppsala och i Visby.

LUVAL är ett stort forskningsprogram som är uppdelat i tre huvudområden; luften, vattnet, och landskapet. Vi studerar väder och klimat och effekterna av klimatförändring; vatten och miljöföroreningar, och glaciologi och de processer som formar jordens yta. Vår forskning sker både ute i fält och i laboratorier och mycket av vår forskning kretsar kring klimatfrågor. läs mer här: LUVAL

Tjänsten ingår i projektet GreenFeedBack (Greenhouse gas fluxes and Earth system Feedbacks), finansierat inom Horizon Europé ramverket. GreenFeedBakc leds från Århus universitet med ett konsortium med partners som för samman kunskap från fältmätningar och modellering. Syftet är att öka kunskapen om flöden av växthusgaser i klimatsystemet, med fokus på terresta, marina och akvatiska ekosystem på högre latituder. Frågeställningar handlar om responsen och återkopplingar mellan klimatförändringar och ekosystem.

Arbetsuppgifter 
Den aktuella forskartjänsten fokuserar på den marina kolcykeln, hur den påverkans av, och återkopplar till en klimatförändring. Vi kommer att använda den globala klimatmodellen EC-Earth och implementera modellkomponenter som framtagits i andra delar av projektet och göra simuleringar för att förstå känsligheten i systemet och responsen av klimatförändringar. Arbetet kommer att genomföras i nära samarbete med kollegor från Århus universitet, samt övriga partners inom konsortiet.

Kvalifikationskrav
För anställning som forskare ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i meteorologi, oceanografi, miljövetenskap, biogeokemi, datavetenskap, statistik eller motsvarande. Du förväntas kunna hantera och analysera stora databaser och resultat från simuleringar med klimatmodeller. God förståelse av engelska i tal och skrift är ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Förståelse av dynamik i atmosfär/hav är meriterande, även erfarenhet av numerisk modellering av atmosfäriska och/eller marina system, helst med fokus på återkopplingsmekanismer. Meriterande är också erfarenhet av att använda EC-Earth eller liknande kopplade modellsystem. 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-04-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Anna Rutgersson, +46701679044, anna.rutgersson@met.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 3 mars 2025, UFV-PA 2024/4468.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-04-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/4468
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-01-31
Sista ansökningsdag 2025-03-03
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb