Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: https://www.uu.se/institution/immunologi-genetik-och-patologi

Arbetsuppgifter
Vi erbjuder ett spännande doktorandprojekt som syftar till att förstå plasticiteten hos primära hjärntumörer, såsom glioblastom hos vuxna och diffust medellinjegliom hos barn. Under tillväxt av en hjärntumör uppvisar tumörceller stor variation i både deras differentiering och mognad. I samma tumör kan celler variera från stamcellsliknande till mer differentierade tillstånd, och likna olika neurogliala cellpopulationer, såsom astrocyter och oligodendrocyter. Dessutom kan tumörceller aktivera reaktiva program som påminner om de som uppstår vid hjärnskada.

Vår forskargrupp arbetar med att förstå hur denna variation mellan tumörceller uppkommer, och hur den kan utnyttjas för att förbättra behandlingsstrategier. Är det exempelvis möjligt att forcera tumörcellers differentiering? Kan invasion av tumörceller blockeras genom omprogrammering? Går det att göra tumörceller mer känsliga för specifika läkemedel genom riktad omprogrammering?

I detta projekt kommer du att arbeta med ett nyskapande CRISPR-baserat verktyg, CRISPR-tags, som utvecklats i vår forskargrupp. Med hjälp av fluorescerande markörer för olika differentieringstillstånd kan vi i stor skala identifiera både läkemedel och nyckelgener som reglerar tumörcellernas differentiering. Studien inkluderar celler från både vuxna patienter och barn.

Viktiga metoder i projektet omfattar genetiska och farmakologiska screenings (i samarbete med Chemical Biology Consortium Sweden) samt hantering av avancerade försöksmodeller, inklusive organoider och grafting-system i möss.

Du kommer att arbeta i ett dynamiskt och tvärvetenskapligt team, med nära samarbete mellan forskare och handledare. Huvudhandledare är professor Sven Nelander, och biträdande handledare är lektor Fredrik Swartling. Dessutom blir du en del av det nyligen etablerade tvärvetenskapliga centret CNSx3, (cnsx3.se) som samlar ledande forskargrupper från Uppsala, Linköpings och Göteborgs universitet samt Chalmers Tekniska Högskola. Därmed får du möjlighet att bidra till och växa i en expansiv och banbrytande forskningsmiljö.

Som doktorand kommer du att kombinera forskning med kurser, undervisning och deltagande i olika akademiska aktiviteter. Tjänsten erbjuder en utmärkt grund för en framtida karriär inom avancerad cancerforskning och terapiutveckling.

Besök vår hemsida och läs mer, https://www.uu.se/institution/immunologi-genetik-och-patologi/forskning/neuroonkologi-och-neurodegeneration/sven-nelander

Kvalifikationskrav

Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har:

  • avlagt examen på avancerad nivå inom molekylär medicin, eller angränsande område.
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng,
  • eller på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För tjänsten krävs även:

  • Utbildning i och djupgående kunskaper inom molekylärbiologi, genetik och tumörbiologi.
  • Utbildning i och djupgående kunskaper inom experimentell molekylärbiologisk metodik som krävs för att arbeta med patient-specifika tumörceller, t ex CRISPR, avancerad mikroskopi (t ex automatiserad konfokalmikroskopi).
  • Kunskaper inom vetenskaplig metodik och statistisk data-analys.
  • Utmärkta kommunikationsfärdigheter på talad och skriven engelska, även avseende att kontextualisera sitt arbete och identifiera nyckelfrågor och -begrepp.
  • Personlig lämplighet och dokumenterad förmåga av att arbeta väl i team.

Information om utbildning på forskarnivå, behörighetskrav och intagningsbestämmelser finner du på https://www.uu.se/medarbetare/vetenskapsomrade/medicin-och-farmaci/utbildning-och-undervisning/utbildning-pa-forskarniva. Urval av sökande görs av handledaren i samråd med institutionens forskarutbildningsgrupp. Forskarutbildningskommittén inom vetenskapsområdet medicin-farmaci antar doktoranden. Löneplacering sker enligt lokala riktlinjer vid Uppsala Universitet.

För anställning krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till forskarutbildning. Doktoranden ska främst ägna sig åt den egna forskarutbildningen. Övrig tjänstgöring vid institutionen, som avser undervisning och administrativt arbete kan ingå inom ramen för doktorandplatsen (max 20 %). Utbildningen på forskarnivå omfattar normalt 4 års heltidsstudier, maximalt 5 år om institutionstjänstgöring tillkommer.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i https://regler.uu.se/?languageId=3.

Önskvärt/meriterande i övrigt

  • Teoretiska kunskaper inom och erfarenhet av neuro-onkologisk vetenskap.
  • Erfarenhet av arbete med patient-deriverade celler från hjärntumörer
  • Erfarenhet av CRISPR-applikationer, till exempel riktad insertion av gen-kasetter.
  • Kunskaper i databearbetning i scriptspråk som R eller motsvarande
  • Erfarenhet av mjukvara för bildanalys.
  • Kunskaper inom matematik som ger goda förutsättningar att samarbeta med beräkningsbiologer (t ex statistisk testning, linjära modeller, sannolikhetslära)

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Sven Nelander, sven.nelander@igp.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 4 februari 2025, UFV-PA 2024/4082.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/4082
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-01-07
Sista ansökningsdag 2025-02-04
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb