Uppsala universitet, Institutionen för informatik och media

 

Doktorand i människa-datorinteraktion

Institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet bedriver utbildning och forskning vid Ekonomikum i Uppsala och Campus Gotland i Visby. Vid institutionen studeras olika aspekter av digitaliseringens förutsättningar, möjligheter och konsekvenser i relation till individer, organisationer och samhällsinstitutioner. För mer information, se institutionens hemsida: http://www.im.uu.se/.

Tjänsten kan vara placerad på endera av de två universitetscampusen: Uppsala eller Visby. I båda fallen förväntas studenten tillbringa minst en termin på det andra campuset.

Arbetsuppgifter och projektbeskriving

Doktorandtjänsten är placerad vid enheten för människa-datorinteraktion i samarbete med institutionen för speldesign. Anställningen är knuten till Horizon Europe-projektet ”Larpocracy: Developing Spaces for Deliberation and Democratic Skills through Role-playing.” Det övergripande syftet för projektet är att förstå och förbättra kapaciteten hos levande rollspel (lajv) att stödja medborgerligt deltagande och utveckla demokratisk kompetens, och utforska hur dessa förmågor kan informera design av platser och situationer för dialog och politiskt engagemang, både online och offline.

Utbildning på forskarnivå omfattar fyra års heltidsstudier och finansieras genom anställning som doktorand. Doktoranden förväntas ägna sin huvudsakliga arbetstid åt utbildning på forskarnivå och förväntas aktivt delta i de seminarieaktiviteter, workshops, konferenser och andra forskningsrelaterade aktiviteter som äger rum vid institutionen. Andra arbetsuppgifter såsom undervisning, facilitering av workshops och spel samt forskningsadministration kan komma att ingå i anställningen (max 20%).

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

En lämplig bakgrund kan vara en masterexamen i människa-datorinteraktion, speldesign, statsvetenskap, psykologi eller sociologi, men även andra ämnen kommer att beaktas. En allmän specifikation av doktorandutbildningen kan hämtas på: http://www.samfak.uu.se/.

Kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6 är ett krav. (En svensk kandidatexamen uppfyller kravet på engelska). Det är möjligt att visa att språkkraven är uppfyllda genom TOEFL/IELTS/tidigare gymnasie- eller universitetsstudier.

Vi söker en kandidat med gedigen erfarenhet av att utforma eller organisera rollspel för personlig eller social förändring, oavsett om det är från ett akademiskt, professionellt eller fritidssammanhang. Utmärkt kommunikationsfärdighet är nödvändigt, inklusive förmåga att uttrycka sig på engelska i både tal och akademiskt skrivande.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Stor vikt kommer att läggas vid den sökandes personliga lämplighet. Önskvärda egenskaper är dokumenterad samarbetsförmåga, initiativförmåga, självständighet samt ett reflekterande och analytiskt förhållningssätt.

Andra meriterande kvalifikationer är:

  1. Akademisk bakgrund inom rollspelsstudier eller något av följande områden: människa-datorinteraktion, speldesign, statsvetenskap, psykologi eller sociologi.
  2. Praktisk erfarenhet av samhällsservice, aktivism och/eller organisation av lajv- eller konstevenemang;
  3. Praktisk erfarenhet inom den politiska och/eller offentliga sektorn.
  4. Dokumenterad förmåga att spelleda lajv.
  5. Dokumenterade kvalifikationer i kvantitativa metoder för enkätkonstruktion och analys av enkätdata.

När universitetet anställer nya doktorander ska de sökande väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter, särskilt inom de aktuella doktorandprojekten, samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten inom området.

Meriterna ska vara dokumenterade så att såväl kvalitet som omfattning kan bedömas.

Intervjuer kommer att hållas via fysisk intervju på Uppsala universitet eller via internet.

Ytterligare information

För en beskrivning av doktorandprogrammet vid Institutionen för informatik och media se http://www.samfak.uu.se/ och https://www.uu.se/institution/informatik-och-media/forskning

Ytterligare information om doktorandstudier vid Uppsala Universitet

http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/forskarutbildning/

Ansökan ska innehålla

  • Kort följebrev som ska innehålla
    1) Den sökandes motiv till att söka tjänsten (max 500 ord).
    2) En kort beskrivning av de dokument som skickats med (lista dem).
    3) Om mer än ett akademiskt arbete (uppsats, artikel etc.) lämnats till bedömning ska det i följebrevet anges vilket av dessa som antagningskommittén ska prioritera.
  • Avhandlingsplan (två sidor, på engelska). Planen ska innehålla teoretisk ansats, forskningsfrågor, syfte, typ av data, metod samt tidsplan.
  • CV med bestyrkta kopior av akademiska dokument, t.ex. vidimerade kopior av akademiska examina
  • Kopia av de självständiga arbeten som sökanden författat inom ramen för sin
    grundutbildning (C-, D-, avancerad nivå eller motsvarande; bifoga utkast av pågående
    arbeten) alternativt andra relevanta texter
  • Andra dokument som sökande önskar bifoga e.g. rekommendationsbrev

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till forskarutbildning, där graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen är avgörande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 januari 2025 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala/Visby.

Upplysningar om anställningen lämnas av:
Professor Annika Waern, Informatics and Media, e-post: annika.waern@im.uu.se
Docent Sarah Lynne Bowman, Game Design, e-post: sarah.bowman@speldesign.uu.se
Head of Department, Informatics and Media – Tomas Eklund: tomas.eklund@im.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 20 november 2024, UFV-PA 2024/3573.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3573
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-10-17
Sista ansökningsdag 2024-11-20
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb