Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Postdoktor i Multiskala Modellering av elektrokemiska gränssnitt i höghastighetssystem för energilagring 

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 270 anställda och omsätter 300 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida. (https://kemi.uu.se/angstrom)

Arbetsuppgifter och projektbeskrivning 
De viktigaste uppgifterna av en postdoktor är att bedriva forskning. Detta forskningsprojekt syftar till att överbrygga atomistisk simulering, mikrokinetiska modeller och kontinuumfysik inom området multiskala modellering av elektrokemiska gränssnitt för höghastighetssystem för energilagring (t.ex. pseudokondensatorer och vattenbatterier).

Vårt tillvägagångssätt tillämpar täthetsfunktionalteori (DFT)-baserad och maskininlärning (ML)-accelererad molekylär dynamik (MD) simuleringar som nyligen utvecklats och tillämpats i TeC-gruppen i Uppsala (https://tec-group.github.io) samt mikrokinetiska modeller och kontinuumfysiska tillvägagångssätt för att beskriva ström/potentiella svar (impedans och voltammogram) av elektrokemiska gränssnitt. Detta projekt finansieras av European Research Council (ERC) och kommer att genomföras i nära samarbete med experimentella grupper i Europa och USA.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i fysik eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i fysik eller annan relevant examen för det anställningsrelaterade fältet. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Sökande ska ha mycket goda kunskaper och praktisk erfarenhet av mikrokinetisk modellering och kontinuumfysiksimulering av elektrokemiska system. Programmering och numeriska färdigheter är ytterligare krav för tjänsten. Vidare krävs mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska.

Bedömningen av ansökningar baseras i första hand på den sökandes förmåga att bedriva självständig forskning utifrån vetenskaplig skicklighet. Större vikt läggs vid kvaliteten på varje individuellt vetenskapligt arbete än mängden publikationer.

Hänsyn tas också till god samarbetsförmåga, drivkraft och självständighet samt hur den sökandes erfarenhet och kompetens kompletterar och stärker pågående forskning inom institutionen och hur de kan bidra till dess framtida utveckling.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av molekylär dynamiksimuleringar och elektroniska strukturberäkningar av kondenserade fassystem är meriterande

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-10-01 enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Chao Zhang, +46 18 471 37 21, chao.zhang@kemi.uu.se 

Välkommen med din ansökan senast den 20 juni 2024, UFV-PA 2024/1823

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-10-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1823
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-24
Sista ansökningsdag 2024-06-20

Tillbaka till lediga jobb