Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper

Forskningsassistent inom antibiotika och antibiotikaresistens

Vill du arbeta med forskning, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som forskningsassistent på Uppsala universitet.

Institutionen för medicinska vetenskaper är en stor klinisk institution med ca 250 anställda och över 900 personer som är anknutna via Akademiska Sjukhuset. Institutionen har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inom en rad områden. Forskningen äger rum i nära anslutning till den kliniska verksamheten vid Akademiska sjukhuset och omfattar såväl grundläggande studier kring sjukdomsorsaker som utveckling och utvärdering av förbättrad diagnostik och nya behandlingsmetoder. Mer om institutionens verksamhet finns på www.medsci.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Projektbeskrivning
Thomas Tängdéns forskargrupp forskar kring antibiotika och resistenta bakterier. Gruppen har en tydlig klinisk förankring och har som målsättning att genom resultat från laboratorieförsök öka kunskapen om hur effekten av antibiotika kan förbättras genom att optimera doseringen eller använda kombinationer av två eller flera preparat. Forskningsprojektet som du kommer att arbeta inom har som syfte att hitta kombinationer av antibiotika som är effektiva för att behandla och förhindra uppkomsten av multiresistenta bakterier. Projektet innebär mycket laboratoriearbete där effekten av antibiotika på olika bakteriestammar undersöks med olika metoder, till exempel MIC-testning, statiska och dynamiska avdödningsförsök och automatisk mikroskopi med efterföljande bildanalys (oCelloScope).

Arbetsuppgifter
Arbetet kommer att innebära laboratoriearbete med kombinationsbehandling av antibiotika mot kliniska och konstruerade laboratoriestammar för att hitta synergistiska effekter och undersöka vilka genetiska faktorer som är viktiga för att en viss antibiotikakombination ska vara effektiv för att behandla multiresistenta bakterier. Metoder som till exempel MIC-testning, avdödningsförsök och automatisk mikroskopi med efterföljande bildanalys (oCelloScope) kommer att användas. Du kommer att arbeta självständigt med dessa metoder, arbeta med dokumentation och att noggrant beskriva det arbete som du utför, och förväntas bidra vid planering och utvärdering av data. Du kommer också att sammanställa och presentera dina resultat på våra gruppmöten på svenska eller engelska. Eftersom vi är en relativt liten arbetsplats ingår även vissa administrativa arbetsuppgifter i mån av behov, till exempel beställning av substrat, antibiotika och annat material.

Kvalifikationskrav
Grundexamen inom Biologi/Molekylärbiologi eller Biomedicin, och masterexamen inom till exempel biologi, infektionsbiologi eller annat relevant ämnesområde är ett krav, liksom ett gott praktiskt handlag i laboratoriet och visad förmåga att arbeta självständigt. Du ska också ha praktisk erfarenhet av mikrobiologiskt laboratoriearbete med inriktning mot bakterier, antibiotika och resistensutveckling med ovan nämnda metoder, gärna fokuserat på kombinationer av antibiotika. Goda datorkunskaper bland annat inom MS Excel och MS Word är ett krav. Vid rekryteringen kommer stor vikt att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga och kommunikationsförmåga. Du är ansvarskännande, strukturerad och metodisk i ditt arbete, du har lätt att se samband och du innehar god slutledningsförmåga samt påvisar gott omdöme. Goda kunskaper i engelska är ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av analys av mutationer och resistensgener i CLC Genomics Workbench är meriterande.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad; 2024-06-19 – 2024-08-31. Omfattningen är heltid. Tillträde 19 juni 2024. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Thomas Tängdén, tel: 0708-370323, e-post: thomas.tangden@medsci.uu.se.

I denna rekrytering har vi ersatt det personliga brevet med frågor som du besvarar i samband med din ansökan. Svaren kommer att användas som en del i urvalsprocessen.

Välkommen med din ansökan senast den 24 april 2024, UFV-PA 2024/1100.

 

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-06-19
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1100
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-04-10
Sista ansökningsdag 2024-04-24

Tillbaka till lediga jobb