Institutionen för organismbiologi

Vid institutionen för organismbiologi bedriver vi undervisning och forskning om evolution, utveckling och funktion på organismnivå. För mer information se www.iob.uu.se.

Tjänsten är placerad i Fabien Burkis forskargrupp (https://www.burki-lab.net/) inom programmet Systematisk biologi vid Institutionen för organismbiologi (Evolutionsbiologiskt centrum, Uppsala universitet). I Burki-labbet studerar vi den breda mångfalden av eukaryoter, som huvudsakligen är mikrobiell, för att förstå några av de viktigaste övergångarna i eukaryoters evolution, såsom plastidernas ursprung.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet:

 

Projektbeskrivning
Burki-labbet tilldelades nyligen ett ERC Consolidator-anslag (PlastidOrigin) som syftar till att studera en av de mest omvälvande händelserna i eukaryot evolution – ursprunget till de fotosyntetiska organellerna (de primära plastiderna) i Archaeplastida. Huvudmålet med den här postdoktortjänsten är att karaktärisera ny mångfald av protister som avgrenades från Archaeplastida tidigt under evolutionen, och på så vis skapa ett omfattande evolutionärt ramverk för ursprunget till plastider. En av de främsta miljöerna för provtagning kommer att vara mikrobialiter (microbialites). En uppsättning metoder kommer att användas, inklusive långsekvens-metabarcoding, encells-transkriptomik, metagenomik, fylogenomik, odling, mikroskopi.

Arbetsuppgifter
I arbetat ingår provtagning (särskilt utomlands), labbarbete och bioinformatik. Labbarbetet kan innehålla provtagning, cellisolering, avbildning med avancerad mikroskopi, cellsortering, försök till odling av intressanta celler i anrikningskulturer och biblioteksförberedelser för metabarcoding och HTS-sekvensering. Bioinformatiken inkluderar analys av mångfaldsdatauppsättningar, fylogenetik, analys av genomiska datauppsättningar, fylogenomik. I arbetat ingår även att sprida resultat i lämpliga format, inklusive ledande peer-reviewed publikationer och konferenser. Utbildning kommer att ges vid behov. I tjänsten ingår det resor för kortare (t.ex. konferens) eller längre perioder för att samla in prover.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i biologi eller motsvarande eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i biologi. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Sökanden ska ha en stark, givet sitt karriärsstadie, lista av högkvalitativa vetenskapliga publikationer. Stor vikt läggs vid personliga egenskaper som hög motivation, planerings- och organisationsförmåga, problemlösning och förmåga att hantera stress. Vi strävar efter att skapa en vänlig atmosfär bland teammedlemmar och andra anställda på arbetsplatsen, därför är samarbetsförmåga och att kunna arbeta som en del av ett team ett krav. Kandidaten ska ha expertis och kunskap inom mikrobiell provtagning samt hantering och odling av protistceller. En uppsättning metoder kommer att användas enligt beskrivningen ovan och erfarenhet av några av dessa är ett krav för tjänsten. Beprövad expertis inom bioinformatik (t.ex. fylogeni, genomik) och användning av ett skriptspråk (Python, R) är ett krav. Det krävs också goda kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt. 

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet och kunskap om microbialit-miljöer, i synnerhet provtagning i dessa miljöer, kommer att vara en stark tillgång. Bakgrund i eukaryot mångfald kommer att ses som mycket värdefull. Universitetet eftersträvar vid tillsättningen av denna tjänst att rekrytera den person som vid den samlade bedömningen av kompetens, färdigheter och dokumenterade meriter bedöms vara mest lämpad att utföra och utveckla det aktuella arbetet samt att bidra till en positiv utveckling av avdelningen.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal, med möjlighet till förlängning till 3 år. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Fabien Burki, +46 18 471 2779, fabien.burki@ebc.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 30 november 2022, UFV-PA 2022/3986.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-04-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/3986
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-10-31
Sista ansökningsdag 2022-11-30

Tillbaka till lediga jobb