Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Institutionen har i dag ca 300 anställda varav 120 lärare och 110 doktorander. Drygt 4000 studenter läser en eller flera kurser vid institutionen varje år och ett 30-tal forskargrupper är kopplade hit. Mer information om oss hittar du på institutionen för informationsteknologis webbplats   

Den utlysta tjänsten är en del av eSSENCE-SciLifeLabs forskarskola inom dataintensiv vetenskap. Forskarskolan inriktar sig på utmaningar inom dataintensiv vetenskap både från ett metodologiskt perspektiv och från tillämpningsperspektivet. Skolan är en arena där experter inom beräkningsvetenskap, datavetenskap, och datasystem & -metodologi arbetar tätt med forskare inom datadrivna vetenskaper, industri och samhälle för att accelerera dataintensiva vetenskapliga upptäckter. Läs mer om projektet via denna länk.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

 

Anställningen är placerad vid avdelningen för beräkningsvetenskap inom institutionen för informationsteknologi. Som en av världens största fokuserade forskningsmiljöer inom beräkningsvetenskap har forskningen och utbildningen en unik bredd med omfattande aktiviteter inom klassiska beräkningsvetenskapliga områden som numerisk analys, matematisk modellering, utveckling och analys av algoritmer, vetenskaplig mjukvaruutveckling och högprestandaberäkningar. Många av avdelningens forskningsprojekt bedrivs i nära samarbeten med tillämpningsområden inom och utom akademin. Avdelningen befinner sig för närvarande i en expansiv fas inom nya tillväxtområden som molnberäkningar, datadriven vetenskap och artificiell intelligens och spelar en nyckelroll i flera nya strategiska initiativ vid universitetet. Doktorandutbildningen i beräkningsvetenskap har hittills resulterat i över 80 doktorer. Många av dem är idag framgångsrika forskare i beräkningsvetenskap verksamma både inom akademi och inom näringsliv.

Som ett alternativ, och beroende på kandidatens bakgrund och intresse, kan anställningen placeras vid avdelningen för Systemteknik där vi utvecklar teori för och tillämpningar av reglerteknik, systemidentifiering och maskininlärning. Ett viktigt mål är att utveckla matematiska modeller som kan beskriva verkliga dynamiska fenomen så att maskiner och människor mer effektivt kan agera i världen runt oss. Optimeringsmetoder är centrala i fältet eftersom de utnyttjas såväl inom reglerteknik som maskininlärning och systemidentifiering. För beskrivning av dynamiska system och scenarion är kvantifiering av osäkerhet viktig och möjliggör design av algoritmer med garanterad prestanda.

 

Arbetsuppgifter
En doktorandanställning ges upp till fem år. Doktoranden ska främst ägna sig åt den egna forskarutbildningen, vilken omfattar fyra års heltidsstudier. Huvuddelen av forskarutbildningen består av forskning i ett specifikt ämne, men innebär även att man genomgår forskarutbildningskurser. Övrig tjänstgöring vid institutionen, som avser undervisning och administrativt arbete, ingår inom ramen för anställningen (max 20 %).

Kvalifikationskrav
För att komma på fråga för en doktorandanställning krävs:

  • MSc, eller motsvarande, inom ett område som är relevant för projektet
  • goda kommunikationsfärdigheter inom skriven och talad engelska, samt mycket goda studieresultat
  • personliga färdigheter, såsom exempelvis hög kreativitet, noggrannhet, samt en strukturerad förmåga till problemlösning

Önskvärt/meriterande i övrigt
Särskilda meriter för projektet inkluderar god programmeringsvana i exempelvis Matlab, Python, eller R, samt kunskaper inom en eller flera av Beräkningsvetenskap, Systemidentifiering, eller Maskininlärning. Erfarenhet eller kurser inom Tillämpad matematik, Statistik och Dynamiska system är också meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Stefan Engblom, +46 18 471 2754, stefane@it.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 16 december 2022, UFV-PA 2022/3850.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/3850
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-10-20
Sista ansökningsdag 2022-12-16

Tillbaka till lediga jobb