Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Antagning till forskarutbildning i ämnet teknisk fysik med inriktning mot nanoteknologi och funktionella material 

Avdelningen för nanoteknologi och funktionella material (NFM) är en del av institutionen för materialvetenskap vid Ångströmlaboratoriet. Forskare vid NFM har omfattande erfarenhet inom additiv tillverkning, organisk energilagring, biokompabilitet och nanosäkerhet, samt utveckling av funktionella porösa material.

Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet är en interdisciplinär miljö som fyller en central roll inom läkemedelsområdet. Med forskning i frontlinjen, utbildning i toppklass och vidsträckt samverkan utgör vi en viktig motor i utvecklingen av det farmaceutiska fältet. I den här inspirerande miljön sker forskning av internationellt hög klass och stor vetenskaplig betydelse. Bland våra centrala kompetenser är modellering och simulering, in vitro ADME modeller, avancerade in vivo metoder och aspekter på allt från individens läkemedelsanvändning till samhällets läkemedelspolicies. Tillsammans bildar vi ett unikt kluster av akademiska kompentenser inom farmacin och spelar en central roll i att skapa framtidens farmaceutiska vetenskap i Sverige och globalt.

Projektbeskrivning: Projektet har kopplingar till Uppsala Diabetescentrum, ett kompetensnav runt diabetes som drivs av Uppsala universitet. Detta nya projekt, med målsättning att tillverka 3D-printade orala läkemedel som använder sig av mikronålar för att administrera insulin och GLP-1-analoger för effektiv behandling av diabetes, är ett samarbete mellan avdelningen för nanoteknologi och funktionella material och institutionen för farmaci och arbetet kommer att utföras hos båda dessa.

I projektet kommer vi att designa och printa mikronålsbaserade formuleringar lämpade för effektiv administration av makromolekylära läkemedel. Vi önskar också identifiera lämpliga tillverkningstekniker, identifiera hjälpämneskombinationer, ladda formuleringar med läkemedel samt studera frisättning och upptag av läkemedlen. Projektet kommer att resultera i fördjupade kunskaper om mikronålsadministrering av makromolekyler.

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden.

Arbetsuppgifterna inom forskningsprojektet innefattar additiv tillverkning med hjälp av tvåfotonpolymerisering samt extrusion, design och utveckling av formuleringar, läkemedelsinladdning, läkemedelsfrisättningsstudier samt karakterisering av läkemedelsformuleringar och utskrifter.

Kvalifikationskrav 
Civilingenjörsexamen eller masterexamen inom kemiteknik, farmaci, nanoteknologi, materialkemi eller motsvarande utbildning inom angränsande områden.

Mycket goda skriftliga och muntliga färdigheter i engelska är ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet inom något av områdena nedan är meriterande: CAD, additiv tillverkning, läkemedelsformulering, karakterisering av material och läkemedel

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper som god samarbets- och kommunikativ förmåga. Sökanden bör vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har:

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Din ansökan
Din ansökan ska innehålla:

1) Ett kort brev där du beskriver dig själv, varför du vill doktorera och varför just du är lämplig för denna tjänst.

2) CV (max 2 sidor)

3) En vidimerad kopia av din masterexamen och dina kursbetyg.

4) Kopior (eller utkast) av ditt examensarbete på avancerad nivå och andra dokument, så som publikationer, som du önskar åberopa.

5) Namn och kontaktuppgifter på minst två kontaktpersoner som har accepterat att vara referenser för dig. Det ska även framgå vilken relation du har haft till respektive referent.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2022-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala. Lön enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr Jonas Lindh, jonas.lindh@angstrom.uu.se eller professor Christel Bergström, christel.bergstrom@farmaci.uu.se

Välkommen med din ansökan senast 1 augusti 2022, UFV-PA 2022/2703

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-09-01 eller enl överenskommelse
Löneform Enl lokalt kollektivavtal för doktorander
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/2703
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-06-29
Sista ansökningsdag 2022-08-01

Tillbaka till lediga jobb