Uppsala universitet, Institutionen för psykologi

Institutionen för psykologi är del av den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Vid institutionen arbetar ca 100 personer, varav ungefär hälften utgörs av professorer, forskare och personer anställda på en lärarbefattning. Institutionen har ca 30 aktiva doktorander.

Doktorand i klinisk psykologi
Den aktuella doktorandtjänsten är knuten till en forskarmiljö som leds av Alexander Rozental, i nära samarbete med Monica Buhrman och Lance McCracken. Dess huvudsakliga fokus är att utveckla och utvärdera kognitiva beteendeterapeutiska behandlingar för vanligt förekommande problem av psykologisk karaktär. I detta ingår undersökningar av såväl positiva som negativa effekter, genom att tillämpa både kvantitativ och kvalitativ metod. Inom ramen för forskarmiljön studeras bland annat perfektionism, prokrastinering, ångestsyndrom och depression.

Den aktuella doktorandtjänsten är en del av ett forskningsprojekt om utmattningssyndrom. Detta inbegriper att studera tidigare sjukskrivna individers erfarenheter av att återgå i arbete efter rehabilitering, liksom deras behov av fortsatt stöd. Dessa kunskaper ska sedan användas för att skapa och bedöma resultatet av ett stödprogram som administreras via internet, i syfte att minska risken för återfall i sjukskrivning och nya symptom av psykisk ohälsa. För att möjliggöra detta behöver doktoranden framför allt ha god teoretisk kunskap om och erfarenhet av att bedriva behandling utifrån kognitiv beteendeterapi.

Läs gärna mer om institutionen för psykologi och våra avdelningar på vår hemsida.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter: Doktoranden kommer att bedriva studier inom ramen för ovan nämnt forskningsprojekt. I det ingår att intervjua individer och transkribera och analysera kvalitativ data. Dessutom ska doktoranden medverka i att ta fram ett stödprogram, ansvara för dess administration i en pilotstudie och en randomiserad kontrollerad prövning samt genomföra statistiska analyser av kvantitativ data. Doktorand ska även författa manus för publikation i vetenskapliga tidskrifter samt delta vid nationella och internationella vetenskapliga kongresser. Allt arbete sker under handledning av erfarna kliniker och forskare som ingår i doktorandens handledningsgrupp. Även om forskningsprojektet har vissa på förhand givna mål finns det förutsättningar för doktoranden att själv vara med att påverka sådant som forskningsfrågor och datainsamling.

Utöver doktorandens forskning ingår även utbildning på forskarnivå motsvarande 60 högskolepoäng. Forskarutbildningen finansieras av en doktorandanställning under 4 år (heltid). Övrig tjänstgöring på institutionen som avser undervisning och administrativt arbete kan ingå inom ramen för tjänstgöringen (dock maximalt om 20 %).

Kvalifikationskrav (specifikt IP): Behörig att antas till utbildning på forskarnivå i psykologi är den som dels uppfyller villkoren för grundläggande behörighet, dels har den särskilda behörighet som fakultetsnämnden har föreskrivit och bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen. För särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i psykologi krävs att den sökande har godkänt resultat på kurser om 90 högskolepoäng i psykologi. Särskild behörighet har också den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

För den aktuella doktorandtjänsten krävs mycket goda kunskaper i svenska och engelska, såväl i tal som skrift. Det är av största vikt att sökande är van vid både självständigt arbete och arbete i grupp, har god organisatorisk förmåga och är målinriktad. Vidare är det krav på svensk legitimation som psykolog, med en så kallad grundläggande psykoterapiutbildning i kognitiv beteendeterapi.

För information om villkoren för behörighet, se: https://psyk.uu.se/utbildning/forskarutbildning/

Önskvärt i övrigt och särskilt meriterande för den aktuella doktorandtjänsten är följande:

·       Erfarenhet av forskning och datainsamling via internet

·       Erfarenhet av psykologiskt utredningsarbete, såsom psykiatri och neuropsykologi

·       Erfarenhet av forskningsverksamhet, exempelvis tidigare publikationer

Ansökan ska vara utformad på svenska eller engelska och innehålla följande:

·       Ansökan om antagning

·       Styrkt examensbevis som bekräftar att du har grundläggande och särskild behörighet

·       Styrkt legitimation som psykolog

·       Registerutdrag över avklarade relevanta kurser

·       Kontaktuppgifter till kliniska och akademiska referenser

·       Övriga meriterande uppgifter, exempelvis publikationer

För mer information se:  https://psyk.uu.se/utbildning/forskarutbildning/ansokan.

Urval bland sökande görs med avseende på graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning samt institutionens förutsättningar att utifrån den sökandes forskningsinriktning erbjuda handledning.

Här finner ni mer information om antagningsproceduren.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen: Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Placeringsort är Uppsala. Startdatum 1 april eller enligt överenskommelse. Lön enligt kollektivavtal för doktorander.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Universitetslektor Alexander Rozental, alexander.rozental@psyk.uu.se, 073-693 79 48.

Välkommen med din ansökan senast den 17 februari 2022, UFV-PA 2022/135.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2026-03-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 april 2022, eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer 2022/135
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-01-17
Sista ansökningsdag 2022-02-17

Tillbaka till lediga jobb