Uppsala universitet, Institutionen för kemi - BMC

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Institutionen för kemi – BMC bedriver forskning och utbildning inom analytisk kemi, biokemi och organisk kemi. Drygt 100 personer, varav ca 45 doktorander, arbetar vid institutionen. Nya medarbetare och studenter rekryteras från hela världen och engelska är det huvudsakliga arbetsspråket. Institutionen är belägen vid Biomedicinskt Centrum i Uppsala där det finns goda möjligheter till samarbeten med forskargrupper inom biologi, farmaci, medicin och SciLifeLab samt tillgång till avancerad infrastruktur för experimentella och teoretiska studier. Den internationella miljön och möjligheterna till tvärvetenskapliga samarbeten ger forskarstuderande vid institutionen möjlighet att medverka i relevanta forskningsprojekt och förbereda sig för en internationell forskningskarriär.

Läs mer om forskningen vid Inst. för kemi – BMC på vår hemsida

Projektbeskrivning
Forskningsprojektet syftar till att undersöka förhållanden mellan struktur och egenskaper för läkemedelsliknande föreningar i den kemiska rymden utanför regeln om 5, t.ex. makrocykler och proteolysinriktade chimärer (PROTACs).

Arbetsuppgifter
Utföra beräkningskemisk karaktärisering av de föreningar som kommer att studeras, samt härledningen av prediktiva modeller för nyckelegenskaper i läkemedelsutveckling. Tonvikten kommer att läggas på modeller för cellpermeabilitet och oral absorption, men också på hur substanser binder till potentiella läkemedelsmål. Du kommer att ingå i flera samarbetsprojekt i en multidisciplinär miljö och kommer att delta i diskussioner med experter inom farmaci, läkemedelskemi och strukturbiologi. Du kan också bli ombedd att bidra till institutionens undervisning på kurser i läkemedelskemi på mastersnivå.

Kvalifikationskrav
För anställning som forskare ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i beräkningskemi, med inriktning mot läkemedelskemi. Postdoktoral erfarenhet inom beräkningskemi inriktad mot läkemedelskemi är ett krav.

Vi söker en forskare som är öppen, motiverad och har ett genuint vetenskapligt intresse. Omfattande kunskaper i och dokumenterad erfarenhet inom beräkningskemi med inriktning mot läkemedelskemi är ett krav. Särskild tonvikt kommer att läggas på kunskaper och erfarenhet av i) kvantitativa strukturaktivitetsrelationer (QSAR) och maskininlärning, ii) molekyldynamiksimuleringar, iii) olika metoder för dockning och iv) kvantkemiska beräkningar. Dokumenterad erfarenhet av att tillämpa dessa och andra beräkningskemiska metoder för modellering av cellpermeabilitet, löslighet och oral absorption, samt för strukturbaserad design, i läkemedelskemiprojekt krävs.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper såsom en stark motivation för forskningsprojektet och kunna bidra med kreativa idéer. Projektet kräver att du kan arbeta självständigt, men att du också har god samarbetsförmåga eftersom arbetet kommer att drivas i nära samarbete med andra forskare. Eftersom du kommer att vara involverad i att handleda forskare behöver du ha förmåga att kunna stötta yngre gruppmedlemmar och aktivt bidra till att arbetsmiljön i gruppen är produktiv och trevlig. Kandidaten ska ha mycket bra förmåga att uttrycka sig på engelska, i såväl tal som i skrift.

Om anställningen
Anställningen är en tillsvidaretjänst, provanställning kan komma att tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Jan Kihlberg, jan.kihlberg@kemi.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 7 januari 2022, UFV-PA 2021/4906.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/4906
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-12-13
Sista ansökningsdag 2022-01-07

Tillbaka till lediga jobb