Uppsala University, Department of Chemistry - Ångström Laboratory

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har över 250 anställda och omsätter 250 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida

Forskningsprogrammet för mikrobiell kemi består för närvarande av fyra handledare, och vi utlyser nu en doktorandtjänst i Cecilia Blikstads forskningsgrupp. Forskningen inom mikrobiell kemi fokuserar på cyanobakterier, fotosyntetiska mikroorganismer med förmåga att omvandla solenergi, CO2 och vatten till användbara produkter. Det övergripande målet med vår forskning är att tackla den globala uppvärmningen och den ökande matbristen genom att omvandla atmosfärisk CO2 till värdefulla produkter såsom biobränsle, kemikalier och livsmedel. Vi har en kreativ forskningsmiljö och våra projekt ger många möjligheter till interaktion och samarbete inom institutionen såväl som med externa samarbetspartners.

Beskrivning av ämne/forskningsprojekt: Rubisco, enzymet i Calvin-Benson-Bassham-cykeln som fixerar CO2, är det vanligaste proteinet på vår planet. Trots denna centralitet är Rubisco ett relativt långsamt enzym, som även misslyckas med att skilja mellan CO2 och det konkurrerande molekylen O2. För att komma runt dessa begränsningar har bakterier, alger och växter utvecklat olika typer av mekanismer som koncentrerar CO2. Dessa system skapar en lokalt hög koncentration av CO2 runt Rubisco och därmed ökar den totala CO2-fixeringshastigheten. Den cyanobakteriella CO2-koncentreringsmekanismen består av två huvudkomponenter: membrantransportörer som aktivt ackumulerar bikarbonat i cytosolen och en proteinorganell som kallas karboxysomen.

Karboxysomer kapslar in de viktigaste enzymerna för CO2-fixering, Rubisco och karbonanhydras, inuti ett skal uppbyggt av proteiner. Dessa komplexa proteinstrukturer är uppbyggda av mer än 10 000 protein-subenheter som spontant sätts ihop inuti bakteriecellen. Vi använder en kombination av biokemi, enzymologi, molekylärbiologi, syntetiskbiologi, strukturbiologi samt bioinformatik för att studera olika aspekter (funktion, struktur, hopsättning, reglering etc.) av den cyanobakteriella CO2-koncentrationsmekanismen. Du kommer att arbeta i ett projekt med fokus på proteininteraktioner, reglering och aktivitet av karboxysomen och dess inkapslade enzymer. Den förvärvade kunskapen förväntas att leda vägen till nya upptäcker och verktyg för bioteknologiska applikationer som syftar till att förbättra den fotosyntetiska effektiviteten i framtida mikroorganismer och grödor. För mer information besök forskningsgruppens webbsida (blikstadlab.org).

Arbetsuppgifter: Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet: Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper

Kvalifikationskrav:

  • Grundexamen eller motsvarande enligt ovan inom biokemi, molekylärbiologi, biofysik, bioteknologi eller liknande.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Stor vikt kommer också att läggas vid personliga egenskaper. Hänsyn kommer att tas till god samarbetsförmåga, god analytisk förmåga, driv och självständighet samt hur den sökandens erfarenhet och färdigheter kompletterar och stärker pågående forskning inom institutionen, och hur de kan bidra till dess framtida utveckling.

Meriterande:

  • Praktisk färdighet inom biokemi och/eller molekylärbiologi eller liknande är meriterande.
  • Tidigare erfarenhet inom proteinbiokemi så som, men inte begränsat till, proteinrening, protein-protein interaktioner, enzymologi eller strukturbiologi är meriterande.
  • Tidigare erfarenhet inom molekylärbiologi så som, men inte begränsat till, molekylär kloning eller arbete med fotosyntetiska mikroorganismer är meriterande.   

Villkor: Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du presenterar dig, ditt forskningsintresse samt varför du är intresserad av tjänsten, ett CV, examensbevis och betyg, en kopia av examensarbetet, publicerade artiklar eller annat relevant material, om tillgängligt. Inkludera även kontaktuppgifter till minst två referenser.

Lön: Enligt lokalt avtal (Lokalt kollektivavtal för doktorander och amanuenser).

Tillträde: 2021-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7 (48 månader).

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av:
Cecilia Blikstad, cecilia.blikstad@kemi.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 2021-07-14, UFV-PA 2021/2330.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-09-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/2330
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-05-28
Sista ansökningsdag 2021-07-14

Tillbaka till lediga jobb