Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering, digitalisering och hälsosteknik tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 130 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsterna kommer att vara placerad vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik, institutionen för Elektroteknik. Ett år, med möjlighet att förlängas med ett år till.

Beskrivning av projektet: Detta projekt på nanoporteknik syftar till att kombinera nanoelektronik med nanofluidik för att möjliggöra biomolekylanalys på ett parallellt och massivt sätt. Forskningen är en del av avdelningens verksamheter på nanoelektronik-nanoteknologi mot livs-vetenskapen inom, till exempel, diagnostik och övervakning av sjukdomar. Inom detta är möjligheten till att mäta och detektera biomolekyler såsom proteiner och DNA i mycket låga koncentrationer av avgörande betydelse. Tjänsterna innebär tillverkning av nanoporer med kiselteknik som är basen för integrerade kretsar (IC chips). Forskningen sker inom en multidisciplinär miljö där forskare med komplementterande bakgrunder finns tillhands.

Arbetsuppgifter:

  • Design och tillverkning av nanoporer i en matrisform med kiselteknik i renrumslabbet Myfab-Uppsala.
  • Karakterisering av nanoporerna både fysikaliskt med hjälp av en mängde av analysteknik exempelvis SEM, TEM, och elektriskt med hjälp av jonströmsmätning och beräkning.
  • Karakterisering av nanoporerna för biomolekylanalys särskilt med DNA och proteiner.
  • Simulering, baserad på Comsol eller liknande, för att hjälpa till med nanopordesign samt tolkning av mätresultat.

Kvalifikationskrav:

  • Doktorsexamen i Teknisk fysik, Elektroteknik och/eller Materialvetenskaper med inriktning mot halvledarkomponenter och elektronik, eller en utländsk examen som bedöms motsvara sådana examina.
  • Erfarenhet, med stöd av vetenskapliga publikationer, i kiselteknik, nanoportillverkning och karakterisering.
  • Mycket god kunskap i engelska i tal och skrift.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper som god samarbets- och kommunikationsförmåga med andra forskare. Du bör vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Meriterande: Postdoktor erfarenhet.

Instruktioner för ansökan: Ansökan bör innehålla CV, personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter samt en beskrivning av tidigare kopior på andra relevanta dokument.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2021-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 1 år.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Shi-Li Zhang, 018-471 7247, shili.zhang@angstrom.uu.se. Information om avdelningen för fasta tillståndets elektronik finns på www.elektroteknik.uu.se/forskning/fasta-tillståndets-elektronik/.  

Välkommen med din ansökan senast den 17 maj 2021, UFV-PA 2021/1715.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/1715
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-04-29
Sista ansökningsdag 2021-05-17

Tillbaka till lediga jobb