Uppsala universitet, Institutionen för neurovetenskap

Vid Institutionen för neurovetenskap bedrivs forskning om nervsystemets normala funktion och utveckling, om de förändringar som uppstår vid sjukdomar och skador i nervsystemet, samt om nya behandlingsmöjligheter för patienter med dessa tillstånd. Även ärftliga faktorer och förvärvade tillstånd studeras som kan bidra till uppkomst av sjukdomar i nervsystemet, störningar i personlighet och beteende (t ex missbruk, kriminalitet).

Fysioterapins viktigaste kunskapsområde är hur rörelse såsom fysisk aktivitet och ändamålsenlig motorik bidrar till hälsa och delaktighet i vardagsliv och samhälle. Vår forskning karaktäriseras av integrering av fysioterapi och beteendemedicin. Vi söker svar på om det går att öka effekten av fysioterapeutiska behandlingsmetoder genom att definiera målet för fysioterapeutiska behandlingsinsatser som hälsorelaterade beteenden, samt genom att tillämpa beteendeteori och beteendeanalys i kombination med medicinska och fysioterapeutiska kunskaper såsom sjukdoms- och träningslära.

Förståelsen för hur biologiska, psykologiska och sociala variabler samspelar vid utveckling av sjukdom liksom vid återhämtning och tillfrisknande är central för gruppens forskning, liksom hur dessa är relaterade till möjligheten att vara fysiskt aktiv och klara vardagens aktiviteter inklusive arbete. I forskningen använder vi oss av en mångfald av metoder där klinisk behandlingsforskning i form av randomiserade kontrollerade studier är ett uttalat mål vid sidan av observationsstudier och studier med kvalitativ ansats.

Arbetsuppgifter: Undervisning och administration inom ämnet fysioterapi på grundläggande och avancerad nivå. Till undervisning räknas också kursansvar och kursadministration. Det ingår även att följa kunskapsutvecklingen inom fysioterapi och samhällsutvecklingen i övrigt samt att bidra till implementering av ny kunskap.

Behörighetskrav: Behörig att anställas som universitetsadjunkt är enligt Uppsala universitets anställningsordning den som avlagt examen från högskoleutbildning i fysioterapi samt visat pedagogisk skicklighet och har genomgått för verksamhet inom universitetet relevant pedagogisk utbildning, omfattande tio veckor, eller förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under det första anställningsåret. Enligt universitetets anställningsordning gäller vidare som allmänt behörighetskrav för lärare att ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Den sökande ska ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska (och/eller) på engelska. Om särskilda skäl föreligger kan den som inte har förmåga att undervisa på svenska förutsättas erhålla denna förmåga inom två år.

Bedömningsgrunder: Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid teoretisk ämneskunskap i kombination med omfattande praktisk erfarenhet av undervisning inom rehabilitering och fysioterapi inom universitet och högskola. Teoretisk kunskap om och praktisk erfarenhet från implementering av beteendemedicin i fysioterapi är meriterande, liksom erfarenhet av nya sätt att tillhandahålla fysioterapi exempelvis ”e-hälsa”.

Vetenskaplig och högskolepedagogisk skicklighet kommer att viktas likvärdigt där god skicklighet inom båda områdena kommer tillmätas betydelse.

Vi söker dig som har en högskoleexamen i fysioterapi/sjukgymnastik.

Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk erfarenhet och kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att självständigt planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten. Se även Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci (RB) § 11.

När universitetet anställer nya lärare kommer de sökande att väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av erfarenhet, kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Bedömningsgrunder; övrig skicklighet: Det är meriterande om du har doktorsexamen alternativt master- eller magisterexamen.

Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas betydelse.

Enligt anställningsordningen visas administrativ skicklighet bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. Se även RB § 12.

Personliga förhållanden (t ex föräldraledighet) som vid meritvärderingen kan räknas den sökande till godo bör anges i samband med redogörelsen för meriter och erfarenheter.

Riktlinjer och bedömningsgrunder

För instruktioner för ansökan till läraranställningar se: Meritportföljer. Regler och riktlinjer

Anställningsordning vid Uppsala Universitet

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2019-07-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Anställningens omfattning: 50 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Lena Zetterberg, universitetslektor och studierektor, tel 018-471 4766.

Välkommen med din ansökan senast den 10 juni 2019, UFV-PA 2019/1730.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2019-07-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/1730
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-05-23
Sista ansökningsdag 2019-06-10

Tillbaka till lediga jobb